SP.A-leden kiezen massaal voor Crombez
Crombez mocht meteen de felicitaties van Tobback in ontvangst nemen Foto: BELGA
Uit de officiële uitslag van de voorzittersverkiezing van de SP.A blijkt dat de leden zich massaal achter John Crombez geschaard hebben. Aftredend voorzitter Bruno Tobback kreeg minder dan een kwart van de stemmen. 'Het is tijd om uit te leggen dat er andere keuzes zijn', gaf de kersverse voorzitter meteen aan.

Dat is meegedeeld op het administratief congres dat de partij zaterdag houdt. In totaal kreeg Crombez 77,56 procent van de stemmen, Tobback 22,44. In totaal zijn 22.608 stemmen uitgebracht. Dat betekent dat meer dan de helft van de leden heeft gestemd, een heel hoog percentage.

In zijn overwinningstoespraakmaakte Crombez meteen duidelijk stevig oppositie te willen voeren. ‘Dat deze regeringen besparen is niet wat ons kwaad maakt. Wel de manier waarop. Er is wel degelijk een alternatief, en dat alternatief zijn wij’.

Als voorbeeld wees hij op de mogelijkheid om een rijkentaks in te voeren 'Ze hebben gekozen om 6 miljoen mensen de index te ontzeggen en zo 2,3 miljard op hen te besparen. Tuurlijk is er een alternatief. Diezelfde bijdrage van twee procent van de tien rijkste families zou hetzelfde opbrengen. Zij kiezen ervoor om 6 miljoen mensen minder loon, minder pensioen en minder kindergeld te geven. Wij durven kiezen voor een rechtvaardige bijdrage van de 10 rijkste families'.

John Crombez dankte ook zijn tegenstrever en voorganger Bruno Tobback voor zijn werk van de afgelopen jaren en het debat van de afgelopen maanden, en strooide ook met bloemetjes naar zijn running-mate, Stephanie Van Houtven, meteen ook de nieuwe ondervoorzitster van de partij. Daarnaast vroeg hij een luid applaus voor Steve Stevaert en wenste hij de Gentse burgemeester Daniël Termont veel beterschap. 'Ze vragen mij soms hoe een socialist er uitziet. Dan zeg ik: zoals Daniël'

De opdracht is nu om de kiezers te overtuigen. 'Het is tijd om op straat te lopen. Tijd om van deur tot deur uit te leggen dat er andere keuzes zijn, en dat wij die andere keuzes maken'.

Lange campagne

Vrijdag lekte al uit dat Crombez de nieuwe voorzitter zou worden, maar binnen de partij wou niemand dat officieel bevestigen. De verkiezing van een nieuwe voorzitter heeft zowat een jaar aangesleept en heeft intern heel wat wrevel veroorzaakt.