Vrouwelijke wetenschappers zijn #distractinglysexy na uitspraken Nobelprijswinnaar
Foto: +
Donderdag raakte bekend dat de Britse biochemicus en Nobelprijswinnaar Tim Hunt ontslag nam, nadat hij onder vuur kwam te liggen door zijn seksistische uitspraken. De 72-jarige wetenschapper hield een pleidooi voor gescheiden laboratoria, omdat ‘meisjes huilen wanneer je ze bekritiseert’. Vrouwelijke wetenschappers wereldwijd reageerden vervolgens massaal met de hashtag 'distractinglysexy'.

‘Laat me jullie vertellen over mijn probleem met meisjes’, zei Tim Hunt op 9 juni tijdens een bijeenkomst in Seoul aan de aanwezige vrouwelijke wetenschappers en wetenschapsjournalisten. ‘Je wordt verliefd op hen, zij worden verliefd op jou en als je ze bekritiseert, huilen ze’, zei Hunt. Hij excuseerde zich nadien voor zijn uitspraken, maar voegde eraan toe dat hij wel nog steeds meent wat hij zei.

Donderdag en vrijdag regende het 'sexy' foto's en reacties van biologen, chemici en andere wetenschappers op Twitter, onder de hashtag 'distractinglysexy'. 'Ik ben blij dat Marie Curie even het huilen onderbrak om radium en polonium te ontdekken', schreef iemand. Bij een ander luidde het: 'Ik heb gehuild toen ebola-patiënten stierven of overleefden. Ik heb gevoelens en ga ermee om. Dat zou u ook moeten doen.'

De reacties doen sterk denken aan de vele vrouwen die twee weken geleden foto's postten onder de hashtag 'girlswithtoys'. Ze deden dat nadat de Amerikaanse astronoom Shrinivas Kulkarni stelde dat ‘wetenschappers eigenlijk gewoon boys with toys zijn’. Dat clichébeeld wilden vrouwelijke wetenschappers doorbreken.