Medicinale cannabis deze zomer al wettelijk verkrijgbaar
Foto: AFP

Medicinale cannabis mag binnenkort in ons land verkocht en gebruikt worden. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft het Koninklijk Besluit hiervoor ondertekend. De publicatie in het Belgisch Staatsblad is voor eind juni gepland, schrijft De Morgen vrijdag.

Het KB stelt dat geneesmiddelen met actieve bestanddelen van cannabis, die over een vergunning beschikken, wettelijk en enkel op voorschrift verkocht en gebruikt mogen worden. ‘Er zijn voldoende bewijzen die aantonen dat bepaalde patiënten hiermee geholpen worden’, klinkt het. Met bepaalde patiënten bedoelt ze ‘bijvoorbeeld volwassenen met matige tot ernstige spasticiteit vanwege multiple sclerose (MS)’.

Op dit moment is er in ons land slecht één geneesmiddel met actieve bestanddelen van cannabis dat in aanmerking komt voor gebruik en verkoop. Het gaat om Sativex, een orale spray. Maar er wordt op dit moment ook volop onderzocht in welke geneesmiddelen de bestanddelen nog gebruikt kunnen worden. 'Er zijn veel aandoeningen waarmee hevige pijn gepaard gaat', aldus Maggie De Block op Radio 1.

Op het kabinet van minister De Block klinkt het dat elke arts de therapeutische vrijheid heeft om de medicinale cannabis voor te schrijven. ‘Maar enkel die patiënten met spasticiteit door MS zullen in aanmerking komen voor de terugbetaling ervan.’ De onderhandelingsprocedure voor die terugbetaling loopt nog. ‘Als alles goed gaat, wordt die voor het einde van het jaar afgerond.’ Het geneesmiddel heeft ook nog geen prijskaartje: 'Eerst zijn zaken zoals wetenschappelijke doeltreffendheid en veiligheid besproken, de kosprijs komt als laatste aan bod', zegt De Block.

Het KB zal wellicht tegen eind juni gepubliceerd worden in het Staatsblad. De maatregel gaat in tien dagen na publicatie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in