VN-soldaten ruilen vaak hulpgoederen voor seks
Archiefbeeld Foto: AFP

Blauwhelmen van de Verenigde Naties (VN) ruilen tijdens missies regelmatig goederen voor seks. Dat blijkt uit een voorlopig rapport van het Bureau voor Intern Toezicht (OIOS) van de VN. Uit het rapport blijkt zelfs dat een op de drie slachtoffers in Haïti minderjarig was.

De onderzoekers ondervroegen onder andere 231 Haïtianen die seks hadden met soldaten in ruil voor levensmiddelen. Naast Haïti zou seksueel misbruik vooral voorkomen bij missies in Afrika. Tussen 2008 en 2013 zijn volgens het rapport 480 klachten van seksuele uitbuiting en misbruik gedaan.

‘Vrouwen uit rurale gebieden in Haïti noemden honger en nood aan medicatie als de belangrijkste reden om seks te hebben. Bij stedelijke vrouwen ging het eerder om gsm’s en laptops’, aldus de onderzoekers.

In het rapport staat ook dat sommige vrouwen de insignes van de soldaten bijhielden en ermee dreigden hun ontrouw bekend te maken via sociale media als ze niet betaalden.

De onderzoekscommissie klaagt aan dat het probleem veel te weinig onderzocht wordt door de VN. ‘De bevraging in twee landen met vredesmissies tonen aan dat seksueel misbruik in ruil voor hulpmiddelen nog steeds heel gebruikelijk is, maar dat het te vaak in de doofpot wordt gestoken’, klinkt het.

Ze wijzen erop dat elk van de gevallen in de Haïti volstrekt tegen de regels is. De VN verbiedt de ‘uitruil van geld, werk, goederen en diensten voor seks’.