Vier dingen die u nog niet wist over gin
* Foto: Katrijn Van Giel
Op zaterdag 13 juni is het ‘World Gin Day’. Een goed excuus dus om nog eens het meest gehypete drankje van de jongste jaren te nuttigen. Om de gin-tonic kunt u nergens meer heen. Voor wat gespreksstof tijdens het drinken: vier dingen die u (vermoedelijk) nog niet wist over gin.

1. Gin heeft zijn oorsprong in Nederland

Gin is de nationale drank van de Engelsen. De meest beroemde gins komen dan ook uit het Verenigd Koninkrijk, maar de drank vindt zijn oorsprong in Nederland. Het is namelijk een doorontwikkelde versie van jenever. De Engelsen ontdekten het drankje toen ze in de 17e eeuw in Nederland vochten. De Hollanders dronken jenever om zichzelf moed in te drinken en de Engelsen leek het ook wel wat. Het zou uiteindelijk 150 jaar duren voordat de Engelsen hun eigen versie van jenever hadden: gin. 

Het grootste verschil tussen jenever en gin zit hem in de alcohol. Gin moet geproduceerd worden met neutrale alcohol, jenever met graanalcohol. Daarnaast bevat jenever moutwijn, wat zorgt voor een sterke graansmaak te vergelijken met ongerijpte whisky. Dit geeft jenever een complex karakter en maakt het minder geschikt om te mixen. Gin wordt gedistilleerd met een grote hoeveelheid kruiden die ervoor zorgen dat het juist wel goed in een mix of cocktail te gebruiken is.

2. ‘Dry’ betekent iets anders dan u denkt

De term ‘dry’, zoals in London dry gin heeft niets te maken met de locatie van stoken of daadwerkelijke ‘droogte’ van de smaak. Het geeft aan dat alle ingrediënten in één keer zijn toegevoegd tijdens het stoken van het drankje.

3. Gin werd gebruikt voor medicinale doeleinden

Zelfs als een alcoholische drank werd gin-tonic op grote schaal geconsumeerd voor medicinale doeleinden. Britse soldaten vochten in de 19e eeuw in de tropen waar ze de drank tegen malaria dronken. Gedacht werd dat de kinine in tonic water malaria zou genezen. De jenever werd alleen toegevoegd om de bitterheid van de kinine te maskeren. 

4. Gin was populair tijdens de drooglegging

Ging was in de jaren ‘20 zeer populair in de VS. Dit kwam door de drooglegging. In tegenstelling tot andere distillaten zijn er voor gin geen speciale kuipen of vaten nodig. Een badkuip was voldoende. Hierdoor was het gin zeer makkelijk om thuis te maken. De benodigdheden bestonden uit goedkope graanalcohol, smaakstoffen als jeneverbessen en een mooie grote badkuip voor de distillatie.