Acteur Christopher Lee overleden
Als Saruman in The Lord of the Rings

De Britse acteur Christopher Lee is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij is vooral bekend van zijn rollen in horrorfims in de jaren 60 en 70, maar was ook te zien in The Lord of the Rings, waarin hij Saruman speelde.

Lee lag al drie weken in het Chelsea en Westminster-ziekenhuis in Londen. Daar werd hij behandeld voor ademhalingsproblemen en ernstige problemen met zijn hart. Hij overleed zondagochtend.

Dracula, Saruman en Dooku

Lee, geboren op 27 mei 1922, had een rijkgevulde carrière. Hij was de slechterik in de James Bond-film Man with the Golden Gun, speelde Saruman in The Lord of the Rings en The Hobbit, en vertolkte graaf Dooku in de Star Wars-films.

Maar hij was vooral bekend van zijn talloze rollen in horrorfilms, vooral van het in het genre bekende productiehuis Hammer Film Productions. Zo zette hij een legendarische vertolking van graaf Dracula neer in Dracula has risen from the grave, een film uit 1958. Een voorproefje van een hele reeks films waarin hij Dracula zou spelen. Hij gaf ook gestalte aan andere klassieke figuren uit het genre, zoals het monster van Frankenstein (The curse of Frankenstein uit 1957), een Egyptische hogepriester (The Mummy 1959) en Jekyll en Hyde (The creeping flesh uit 1972). 

Later probeerde hij wel los te komen van dat griezelige imago. Zo maakte hij niet alleen zijn opwachting in Star Wars en The Lord of the Rings, maar dook hij bijvoorbeeld ook op in The private life of Sherlock Holmes en Charlie and the Chocolate Factory en Alice in Wonderland van Tim Burton.  

Executies

Maar toch zal hij altijd bekend blijven om zijn eerder lugubere imago. Niet te verwonderen voor iemand die goede maatjes was met Albert Pierrepoint, de laatste beul van Engeland. En naar verluidt was hij ook aanwezig bij de laatste openbare executie met de guillotine in Frankrijk (in 1939, toen hij 17 was).

Mogelijk was zijn fascinatie voor de donkere aard van de mens hem met de paplepel ingegeven. Zo doet het verhaal de ronde dat hij als kind de moordenaars van Raspoetin ontmoette. Later zou hij trouwens Raspoetin spelen in The Mad Monk (1959). 

Muziek

Zijn opvallend stemgeluid en zijn horrorcarrière brachten hem in contact met verschillende metalbands. In 2010 bracht hij een heavy metal plaat uit, Charlemagne: By the Sword and the Cross, waarvoor hij de Spirit of Metal award kreeg. In 2013, toen hij al 91 was, kwam er in samenwerking met Judas Priest gitarist een vervolg op de markt, Charlemagne: The Omens of Death.

Zelfs als hij poëzie bracht, bleef hij trouw aan zijn roots en greep hij bijvoorbeeld terug naar The Raven van Edgar Allan Poe. ook een 

Onderscheidingen

Lee kreeg verschillende onderscheidingen, zo werd hij benoemd tot Commander of the Order of the British Empire  en werd hij geridderd door prins Charles. In 2011 kreeg hij de carrièreprijs van het Brits Instituut voor Film en Televisie (Bafta).

 

Dracula

 

 

The Lord of the Rings

 

 

The man with the golden gun

 

 

The bloody verdict of Verden, van het album Charlemagne: The Omens of Death

 

The Raven

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig