David Van Reybrouck schrijft Boekenweekessay 2016
Foto: IMAGEGLOBE

De 81ste editie van de Boekenweek richt zich in 2016 op Duitsland. Onder het motto ‘Was ich noch zu sagen hätte’ worden verhalen over het buurland van België en Nederland belicht. De Belgische schrijver David Van Reybrouck neemt het Boekenweekessay voor zijn rekening, zo maakte de organiserende stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) donderdag bekend.

Van Reybrouck, die naast auteur ook cultuurhistoricus en archeoloog is, gaat in zijn essay in op een grotendeels vergeten geschiedenis die Nederland, België en Duitsland jarenlang heeft verbonden. Hij debuteerde in 2001 met De Plaag en schreef later Slagschaduw en Congo. Een geschiedenis, dat wereldwijd is vertaald en waarvoor hij onder meer de Libris Geschiedenisprijs, de AKO Literatuurprijs en de Prix Médicis won.

De keuze voor het thema komt voort uit het feit dat Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland zijn op de Boekenbeurs in Frankfurt. Volgens CPNB valt er veel te praten, te lezen en te schrijven over ons buurland. ‘Duitsland, het land van Bach, Berlijn en van bratwurst. Van Goethe, Brecht, Schiller en Böll. Van diepgeworteld voetbalsentiment en kuilen aan het strand. En van de Tweede Wereldoorlog.’

De Boekenweek loopt volgend jaar van 12 tot en met 20 maart. Al sinds 1932 is de Boekenweek in Nederland een jaarlijks terugkerend feest ter promotie van het Nederlandstalige boek. Sinds 2014 vindt de week zowel in Vlaanderen als Nederland plaats. Dimitri Verhulst schreef het Boekenweekgeschenk van 2015, de novelle De zomer hou je ook niet tegen. De vier andere Belgen die het Boekenweekgeschenk schreven, waren Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978), Hugo Claus (1989) en Tom Lanoye (2012).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig