Garage Museum Moskou geopend
Foto: AP
In Moskou is vandaag het Garage Museum geopend. Het gebouw is van de hand van de wereldberoemde Nederlandse architect Rem Koolhaas. De drijvende kracht achter het museum is Dasja Zjoekova, de echtgenote van Roman Abramovich.

'Dit is een ander, een nieuw gebouw. En er is vraag naar, ik voel aan dit pand dat het erg nodig is in Moskou', zei Kolhaas tegen De Volkskrant. 'Het was niet makkelijk dit gebouw te voltooien, maar architectuur is nooit makkelijk', klonk het. Het Garage Museum is zijn eerste gebouw in de Russische hoofdstad.

ALT TEKST

 

Dasja Zjoekova (34) geniet vooral bekendheid als de vrouw van Roman Abramovich, de rijkste man van Rusland. Ze kwam vorig jaar in opspraak nadat er een omstreden foto van haar verscheen. Op de foto zit ze in haar kunstgalerie op een stoel van de Noorse kunstenaar Bjarne Melgaard. De stoel bestaat uit een mannequinpop van een zwarte vrouw, alleen gekleed in hotpants, laarzen en handschoenen.

ALT TEKST

 

Rusland heeft duizenden staatsmusea, maar dit is het het eerste echt grote privémuseum voor moderne kunst. In de beginjaren van de Russische kunstwereld waren de ze vooral bezig met buitenlanders naar Rusland halen, maar 'nu willen we ook Russische kunst produceren, de Russische kunst de rest van de wereld insturen', zegt Zjoekova tegen De Volkskrant.

ALT TEKST