De Britse biochemicus en Nobelprijswinnaar Tim Hunt heeft ontslag genomen. Dat meldt The Guardian. De 72-jarige wetenschapper oogstte veel kritiek na zijn pleidooi voor gescheiden laboratoria. Hunt is een voorstander omdat ‘meisjes huilen wanneer je ze bekritiseert’.

Tim Hunt hield op 9 juni tijdens een bijeenkomst in Seoul een pleidooi voor gescheiden laboratoria. ‘Laat me jullie vertellen over mijn probleem met meisjes’, zei hij aan de aanwezige vrouwelijke wetenschappers en wetenschapsjournalisten. ‘Je wordt verliefd op hen, zij worden verliefd op jou en als je ze bekritiseert, huilen ze’, zei Hunt.

De ‘mannelijke chauvinist’ excuseerde zich nadien voor zijn uitspraken, maar voegde eraan toe dat hij wel nog steeds meent wat hij zei.

De universiteit in Londen waar Hunt werkte, meldt dat de Nobelprijswinnaar ontslag heeft genomen ‘na uitspraken die hij deed over vrouwen in de wetenschap op de World Conference of Science Journalists’. De University College of London hecht dan ook zeer veel belang aan gendergelijkheid. ‘We waren de eerste universiteit in Engeland die vrouwelijke studenten op gelijke voet met mannelijke toeliet.’