Google wil steden leefbaarder maken
Foto: rr

Internetbedrijf Google mengt zich in het debat over stadsontwikkeling. De gigant heeft daarom Sidewalk Labs opgericht, een onderneming die als doel heeft innovatie en nieuwe technologie in het stadsleven te brengen.

Bij de voorstelling wijst Google erop dat er al veel apps bestaan die het stadsleven in kaart brengen. Het gaat dan om zaken als verkeersinfo, of over huizenprijzen. Maar toepassingen die echt als doel hebben het transport efficiënter te laten verlopen, of de huizen betaalbaar houden zijn er niet. Het is op het vlak van dit soort zaken dat Sidewalks Labs verandering wil brengen.

‘Veel van de stedelijke uitdagingen zijn verbonden met elkaar’, schetst Google-oprichter Larry Page het idee achter Sidewalk Labs. ‘De beschikbaarheid van transport beïnvloedt bijvoorbeeld de keuze van woonplaats, wat dan weer een impact heeft op de huizenprijzen en de levenskwaliteit. Het helpt dus om te starten van basisprincipes en het grotere plaatje van de vele factoren die het stadsleven aantasten, te krijgen. Daarna kan je dan de technologie en samenwerkingen opzetten om het verschil te maken.’

Oud-burgemeester

Aan het hoofd van het nieuwe bedrijf komt Dan Doctoroff, een voormalig viceburgemeester van New York City die later nog topman werd van de financiële dienstenverlener Bloomberg.

Hoeveel Google in Sidewalk Labs investeert, is niet bekend. Het gaat wel om een voor Google “relatief bescheiden” bedrag, zo liet topman Larry Page verstaan in een blogpost.