Louis Michel vreest herhaling Rwanda-scenario in Burundi
Foto: AP

Om een eind te maken aan het klimaat van angst dat in Burundi heerst, moet de bewapening van de Imbonerakure, de jongerenmilitie van de partij CNDD-FDD van president Pierre Nkurunziza, dringend stopgezet worden. Dat zegt Europees parlementslid en oud-minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (MR).

Hij trekt de parallel met het Rwanda van 1994, waar na de massale verspreiding van wapens onder de bevolking een genocide plaatsvond. ‘We mogen geen tweemaal dezelfde fout maken’, zegt Michel.

Nadat de Hoge Commissaris van de VN voor Mensenrechten, Zeid Ra’ad Al Hussein, dinsdagavond nog zei dat getuigen melding maken van executies, ontvoeringen en folteringen die door de Imbonerakure worden begaan, debatteerde het Europees Parlement woensdag over de toestand in Burundi. Volgens Louis Michel noopt de dreiging van een burgeroorlog tot dringende actie van de Europese Unie en de volledige internationale gemeenschap.

De EU moet maatregelen nemen om de verdere verspreiding van het geweld tegen te gaan, betoogt Michel. Aan president Nkurunziza moet duidelijk gemaakt worden dat elke regering die aantreedt na de organisatie van illegale verkiezingen niet erkend zal worden.

De onderdrukking van opposanten moet stopgezet worden, de oppositieleiders moeten weer toegang tot Burundi krijgen, politieke gevangenen moeten onvoorwaardelijk vrijgelaten worden en er moet een eind gemaakt worden aan de intimidatie van de burgerbevolking.

In de ogen van Michel heeft president Nkurunziza alle krediet verloren. ‘We moeten hem dat duidelijk maken en verhinderen dat er zich een menselijk drama voordoet dat het hele Grote Merengebied besmet.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in