Vicerector: 'Het is nog wachten op de eerste vrouwelijke rector KU Leuven'
Foto: REUTERS

Rector Rik Torfs van de KU Leuven heeft woensdagmorgen een eredoctoraat uitgereikt aan de Chileense presidente Michelle Bachelet vanwege haar verdiensten als voorvechtster van mensenrechten en gendergelijkheid. Tijdens de lezing was er stil protest van vier Mapuche-indianen die op borden slogans toonden waarin ze autonomie eisten en de vrijlating van politieke gevangenen.

De KU Leuven lauwerde Michelle Bachelet woensdag voor haar bijdrage aan een betere sociale zekerheid in Chili. Als minister van Volksgezondheid voerde ze een grondige hervorming van de gezondheidszorg door en in haar eerste periode als president een nieuwe pensioenregeling. Ook op vlak van onderwijs zette Bachelet heel wat stappen vooruit in de richting van meer participatie van minderbedeelden.

Bachelet wordt ook geprezen voor de manier waarop ze ondanks haar eigen pijnlijke ervaringen met het regime-Pinochet bijdroeg tot nationale verzoening. Tot slot is er veel waardering voor haar bijdrage in de rechten van de vrouwen, onder meer via de wet voor gelijke verloning. Haar eerste regering als president bestond overigens uit 10 mannen en 10 vrouwen.

‘Vrouwen hebben op weg naar echte gendergelijkheid nog steeds een belangrijke kloof te overbruggen. Dat is ook het geval hier aan de KU Leuven.’ Dat zei vicerector van de KU Leuven, Katlijn Malfliet, die onder meer bevoegd is voor het diversiteitsbeleid, in haar laudatio voor Bachelet.

Eerste vrouwelijke rector

Malfliet herinnerde eraan dat de eerste vrouwelijke professor aan de KU Leuven pas in de jaren zestig benoemd werd en nog eens twintig jaar later vrouwen pas op min of meer reguliere basis eredoctoraten kregen. ‘Aan deze universiteit is het echter nog steeds wachten op de eerste vrouwelijke rector’, aldus Maflliet. ‘Je zal in deze prachtige Lakenhalle ook geen enkel schilderij aantreffen van een vrouw.’

‘Om deze kloof te overbruggen zijn mensen met een sterke stem nodig, inspirerende voorbeelden, moedige leiders. Daarom geeft onze universiteit u een eredoctoraat’, richtte ze zich tot de president. ‘U moedigt ons vrouwen aan om dapper en zonder angst een belangrijke rol op te nemen in onze samenleving en universiteit, en onze vrouwelijkheid en feminisme waardig uit te dragen.’

De socialistische politica Bachelet, die van opleiding arts is, was van 2000 tot 2002 in Chili minister van Volksgezondheid en vervolgens tot 2004 minister van Defensie. In de periode 2006-2010 was ze als eerste vrouw president van Chili. In 2010 werd ze directrice van het nieuwe VN-orgaan UN Woman. In maart 2014 trad ze opnieuw aan als Chileens president.

In het begin van de jaren ’70 werd haar vader gemarteld en gedood door het repressieve regime van Pinochet. Nadat ze, in 1975, eerst een tijdlang opgesloten zat samen met haar moeder, werd ze verbannen naar het buitenland en kreeg ze pas in 1979 toelating om terug te keren.