Het voltallige personeel van de Vlaams-Brusselse Media (VBM) eist het onmiddellijke ontslag van ceo Michel Tubbax. Na de aangekondigde herstructureringen van dinsdag, laten ze woensdag in een persbericht weten niet te geloven dat hij de man is die de toekomst van de VBM kan verzekeren.

“Het vertrouwen is volledig zoek na wat gisteren is gebeurd (afschaffen FM Brussel, ontslag hoofdredacteur BDW en AGENDA-magazine). We zijn niet tegen verandering, maar geloven niet dat dit de man is die toekomst van de VBM kan verzekeren”, klinkt het in het persbericht.

“Iedereen heeft zijn akkoord uitgedrukt voor deze eis, behalve diegenen die op vakantie zijn”, zegt TV-Brussel journalist Eric Laureys.

Volgens het personeel is de nieuwe strategie voor de VBM absurd en onredelijk. Tubbax wordt “een reclameman zonder enige journalistieke ervaring” genoemd, die de afgelopen dagen blijk gaf van “een totale onkunde op vlak van media”.

Gebrek aan empathie

Verder neemt het personeel het gebrek aan empathie van Tubbax op de korrel. Dinsdag zou de ceo een personeelslid hebben afgesnauwd die in tranen was uitgebarsten. De syndicale delegatie zou geïntimideerd zijn met strafrechtelijke vervolging.

Men verwijt de ceo verder blindelings te vertrouwen op externe consultants, zonder de expertise binnenshuis te valoriseren. De commerciële logica van Tubbax zou ook botsen met de natuur van een vereniging zonder winstoogmerk als de Vlaams Brusselse Media.

“Dit is een eerste, noodzakelijke stap voor het personeel. We hopen dat ook de andere beslissingen niet definitief zijn. We hebben al jarenlang dezelfde raad van bestuur. Het is pas met de komst van de nieuwe ceo dat alles overhoop wordt gegooid”, aldus nog Laureys.