Baby geboren uit onrijpe ingevroren eierstok
archiefbeeld. Foto: AFP

Voor het eerst is een Belgische vrouw, bij wie als kind een onrijpe eierstok was weggenomen, bevallen van een gezonde baby. Die werd natuurlijk verwekt, nadat de ingevroren eierstok was teruggeplaatst.

Het gebeurde in ons land al enkele tientallen keren bij (jong-)volwassen vrouwen, die vanwege een kankerbehandeling hun eierstok lieten wegnemen en invriezen. Maar nu is er ook een kind geboren bij een vrouw die de procedure onderging toen ze nog niet in de puberteit was. Dat heeft het toonaangevende tijdschrift Human Reproduction bekendgemaakt.

De geboorte dateert al van november. De vrouw zette toen een gezonde zoon op de wereld, van 3,140 kilogram. Haar identiteit wordt geheimgehouden. Wel ­weten we dat ze van Afrikaanse origine is en naar ons land emigreerde toen ze 11 was.

Toen het meisje 13 jaar en 11 maanden oud was, onderging ze een beenmergtransplantatie. Omdat de bijhorende chemotherapie vaak onherstelbare schade aan de eierstokken met zich meebrengt, werden haar eierstokken operatief verwijderd en ingevroren.

Tien jaar later werd een deel van de eierstok teruggeplaatst. Vier weefselfragmenten werden geënt op de overblijvende, niet-werkende eierstok. De vrouw begon nadien spontaan te menstrueren en werd zwanger.