Europees Parlement stelt na stemming ook debat over TTIP uit
Kathleen Van Brempt. Foto: BELGA

Het Europees Parlement zal woensdag dan toch niet debatteren over zijn standpunt over het vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten TTIP. Gisteren werd al bekend dat de stemming daarover ook is geschrapt. Volgens Kathleen Van Brempt (SP.A) is er onenigheid tussen de christendemocratische EVP en de sociaaldemocratische S&D over het ISDS, een mechanisme dat conflicten tussen investeerders en overheden moet oplossen. De andere fracties stellen echter dat de S&D onderling verdeeld is.

Oorspronkelijk zou er woensdag gestemd worden over de belangrijke resolutie waarmee de Europese volksvertegenwoordigers de onderhandelaars willen duidelijk maken hoe het vrijhandelsakkoord eruit moet zien. Het parlement wil zo wegen op de onderhandelingen, aangezien het de Europese Commissie is die de gesprekken met de Verenigde Staten voert.

Nadat 14 parlementscommissies al een standpunt over TTIP hadden ingenomen, had de plenaire vergadering woensdag over het officieel standpunt van het parlement moeten stemmen. Omdat er meer dan honderd amendementen voorliggen, besliste parlementsvoorzitter Martin Schulz dinsdag echter om de stemming van de agenda te halen en het dossier terug te sturen naar de commissie Internationale Handel.

Woensdagochtend werd tijdens een korte maar bijzonder emotionele zitting waarbij de verwijten tussen voor- en tegenstanders van TTIP heen en weer vlogen, beslist ook het plenaire debat van de agenda te halen. Dat gebeurde met een bijzonder krappe meerderheid: 183 stemmen voor, 181 tegen. Meteen werd de zitting geschorst.

‘Dat er te veel amendementen zijn, is de officiële reden. De achterliggende reden is een fundamenteel conflict tussen de S&D en de EVP over het arbitragemechanisme ISDS’, stelt Kathleen Van Brempt. Over dat mechanisme, dat conflicten tussen investeerders en overheden moet oplossen, had S&D vorige week een overeenkomst gevonden met de EVP en de liberale ALDE. De S&D kwam daar echter op terug.

‘Onenigheid bij sociaaldemocraten’

Volgens Van Brempt zou het stemgedrag van haar fractie en de reactie van de EVP ertoe hebben kunnen leiden dat er uiteindelijk geen meerderheid werd gevonden tijdens de stemming in de plenaire vergadering. Dan zou het Parlement officieel geen standpunt hebben. “Men probeert dit nu op te lossen door het dossier terug naar de commissie te sturen, maar ik zie niet in hoe ze die oplossing gaan vinden.’

De EVP en de liberalen schuiven de schuld dan weer af op de sociaaldemocraten. ‘Het was helemaal niet duidelijk welke amendementen ze woensdag gingen steunen’, luidt het bij de EVP. De liberalen spreken van een ‘intern zwaar verdeelde’ S&D en vermoeden dat voorzitter Schulz, zelf een sociaaldemocraat, met zijn beslissing vooral tijd probeert te kopen.

Volgens Bart Staes (Groen) heeft de druk van het publiek de S&D aan het twijfelen gebracht en binnen de fractie voor onenigheid gezorgd. ‘Dit toont aan dat het debat over ISDS opnieuw gevoerd zal moeten worden. De tientallen, honderden mails hebben duidelijk een momentum gecreëerd.’ Hij verwijt Martin Schulz ‘en zijn kornuiten’ ondemocratisch gedrag. ‘Ze hebben hun parlementsleden niet onder controle en willen vermijden dat er een stemming plaats zou vinden die negatief uitpakt voor TTIP.’