Siegfried Bracke neemt ontslag bij de VRT
Foto: BELGA

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) heeft ontslag genomen bij de VRT. Dat bevestigt de politicus aan de redactie van Het Nieuwsblad.

‘Ik heb een eind gemaakt aan mijn politiek verlof bij de VRT’, zegt Bracke. ‘Dat ik nu pas ontslag neem, is niet meer dan een administratieve slordigheid. Ik heb nooit de bedoeling gehad om terug te keren naar de openbare omroep.’ De Kamervoorzitter schreef vorige vrijdag een brief aan afgevaardigd bestuurder Leo Hellemans en aan de leden van de raad van bestuur.

Het ontslag van Siegfried Bracke komt er na ‘recent begrepen te hebben minder gerechtigd te zijn om zijn gedacht te zeggen over de VRT omwille van zijn juridische band’. Hij verwijst naar de kritiek op de uitspraken over het bestaan van een mismatch-lijst bij de VRT in een interview met Knack op 6 mei. Die lijst zou personeelsleden die ‘creatief een beetje uitgeblust zijn’ bevatten en was volgens Bracke gekend bij de vakbond.

'Vakbonden plezier doen'

De drie vakbonden bij de VRT hadden na de controversiële uitspraken al gevraagd dat Siegfried Bracke (N-VA) ontslag zou nemen bij de omroep. Ze stuurden een brief aan de Raad van Bestuur en richtten een Facebookpagina op. 'De heer Bracke slaagt erin in één beweging de VRT én het personeel én de vakbonden in een slecht daglicht te zetten', stelden de bonden in de brief aan de voorzitter. 'Als ik de vakbonden een plezier kan doen, doe ik dat graag', reageert Bracke. 

Nu de band definitief is doorgeknipt, houdt niets of niemand Bracke nog tegen om zijn ongezouten mening te spuien. ‘Ik ben meer dan ooit gemotiveerd om mijn geloof in de VRT te belijden. Te veel mensen en te veel talent worden totaal onderbenut bij de openbare omroep. Daar wil ik iets aan veranderen.’