De Vlaamse media in Brussel worden helemaal dooreengeschud. Radiozender FM Brussel verdwijnt eind juni uit de ether. Ook Anne Brumagne, de hoofdredactrice van de wekelijkse krant Brussel Deze Week, moet baan ruimen. Jeroen Roppe wordt hoofdredacteur van de andere media binnen de groep.

Stadsradio FM Brussel, die vanuit het Flagey-gebouw in Elsene opereert, verdwijnt binnen drie weken uit de ether. Dat heeft de raad van bestuur van de vzw Vlaams-Brusselse Media maandagavond beslist. Hoofdredacteur Jeroen Roppe krijgt een nieuwe functie en wordt overkoepelende hoofdredacteur voor de verschillende media van vzw. 

De beslissing vloeit voort uit een strategische denkoefening die de voorbije maanden plaatsvond onder begeleiding van een consultant, meldt Brusselnieuws.beFM Brussel is niet levensvatbaar 'om onze opdracht te vervullen. Daarvoor is het Nederlandstalig radiolandschap te competitief', zegt gedelegeerd bestuurder Michel Tubbax in een communiqué. 'De uitzendingen van FM Brussel worden deze maand nog stop gezet.'

Nu wordt gekeken voor welke andere functie de medewerkers van FM Brussel in aanmerking komen binnen het Vlaams-Brussels mediaplatform, al vallen er ook zes ontslagen.

Verbouwereerd

Het personeel reageert geschokt. 'Voor iedereen die hier werkt, is FM Brussel veel meer dan een bedrijf. Er zijn mensen die de zender nog mee opgericht hebben, voor wie deze zender hun leven was', zegt Nadia Scheys, een van de zes vakbondsafgevaardigden, aan onze redactie.

'Wat het extra zuur maakt, is dat de mensen bij FM Brussel het meest open stonden voor de fusie (tussen Brussel Deze Week, Brusselnieuws.be, tvbrussel en FM Brussel in april 2014, red.). We keken er echt naar uit om samen te werken met de andere media. Het is bijzonder zuur dat die fusie waar we zo enthousiast over waren net in ons gezicht ontploft.'

'Een externe firma is hier vier maanden komen kijken wat anders kan in het bedrijf. Hun conclusie? FM Brussel moet eruit. Ons is niets gevraagd en we vinden het dan ook schandalig', reageert ook FM Brussel-nieuwslezer en LBC-vakbondsafgevaardigde Filip Van der Elst.

Acties

'We pikken het niet dat het zo unilateraal is gebeurd', zegt Eric Laureys, vakbondsafgevaardigde van ACV. 'We vreesden wel ontslagen sinds het nieuwe koepelbedrijf werd opgericht, maar niemand had durven denken dat ze ons gewoon van de kaart zouden vegen.'

'De raad van bestuur wijt de afschaffing van FM Brussel aan geldtekort, maar dat klopt niet. Wij hebben de jaarrekeningen opgevraagd bij de Nationale Bank van België en daaruit blijkt dat FM Brussel een negatief resultaat boekte, maar dat tvbrussel en Brussel Deze Week wel een positief resultaat hebben voorgelegd. Het totale resultaat was wel positief', aldus Laureys.

De vakbondsman wijst wel op de eenmalige uitgaven die werden gedaan in het kader van de fusie van de verschillende vzw's. 'Door het aanstellen van een crisismanager en de fusiekosten en verschillende rechtszaken tegen ons, lagen de uitgaven veel hoger. Daardoor was er een financiële put geslagen door eenmalige kosten.'

Het personeel kondigt ondertussen ook een stakingsaanzegging aan en er komt een speciale versie van de krant Brussel Deze Week. FM Brussel heeft zijn normale programmering ondertussen stopgezet en zendt enkel nog muziek uit. 

Brumagne

Ook de hoofdredactrice van de weekkrant Brussel Deze Week, Anne Brumagne, moet opstappen. Ze werd dinsdagmorgen op de hoogte gebracht van haar ontslag, na een beslissing van de raad van bestuur van de Vlaams-Brusselse Media op maandag.

'Officieel is ze ontslagen om haar managementtechnische capaciteiten', zegt Laureys. De 49-jarige Brumagne, die eerder 14 jaar lang voor De Morgen werkte, was sinds 2008 hoofdredacteur bij Brussel Deze Week. 

Toekomstplan

Vrijdag wordt het 'Toekomstplan' voor het mediaplatform voorgesteld. De verschillende afdelingen van de Vlaams-Brusselse Media gaan in de toekomst verder onder één naam, die nog niet gekend is. Brusselnieuws.be moet als digitale component de motor worden van de hele groep. Er komt zeker geen nieuwe radiozender. Maar de mogelijkheid bestaat dat er podcasts of audiofragmenten online worden geplaatst. 

Brussel Deze Week is samen met Agenda Magazine, tvbrussel, Brusselnieuws.be en FM Brussel sinds 1 januari ondergebracht in de overkoepelende vzw ‘Vlaams-Brusselse Media’. Daarmee wilde de Vlaamse Gemeenschapscommissie inzetten op een verhoogde efficiëntie, een groter bereik, een betere inhoudelijke samenwerking en een digitale shift. De structuur ontvangt het gros van zijn middelen via minister van Brussel en Media Sven Gatz (Open VLD) en een deel via de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Bij de Vlaams-Brusselse Media werken een zeventigtal voltijdse equivalenten. Minstens zes werknemers verliezen hun baan. Daarnaast zal van zoveel mogelijk freelancers afscheid genomen worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in