Lange rokken mogen weer op Brusselse school De Mot-Couvreur
Moslima’s (in Antwerpen). Foto: Jimmy Kets

De jonge meisjes die omwille van hun lange rok niet binnen mochten in de school Institut De Mot-Couvreur in de Dansaertstraat in Brussel, kunnen opnieuw de lessen bijwonen. Dat heeft de Brusselse schepen van Onderwijs Faouzia Hariche maandag tijdens de gemeenteraad verklaard, na vragen van de Ecolo-verkozenen Fatima Moussaoui en Zoubida Jellab.

De disciplinaire maatregel werd opnieuw ingetrokken nadat de schooldirectie maandag met de betrokken meisjes had samengezeten, zo klonk het. De schepen stelde dat er sprake was van een verkeerde interpretatie van het schoolreglement, maar dat die fout intussen werd rechtgezet. Verder benadrukte ze dat het in geval van betwisting wel nog altijd aan de schooldirectie toekomt om een beslissing te nemen.

De schepen beklemtoonde ook dat de tien meisjes strikt genomen niet uitgesloten werden door de school. Ze werden enkel naar huis gestuurd met de vraag om andere kleren aan te trekken, zo klonk het.

Gemeenteraadslid Zoubida Jellab uitte felle kritiek op de houding van de schepen, omdat ze niet scherp genoeg gereageerd zou hebben op de feiten. ‘Nadat de hoofddoek bijna overal in de scholen verboden werd, heeft men een nieuwe manier gevonden om jonge moslimmeisjes te stigmatiseren. Hen de toegang tot de klas ontzeggen is geen manier om het samenleven te bevorderen’, klonk het.