‘Eens aan boord lachen ze’
Minister Steven Vandeput praat met kapitein Philippe De Cock. Foto: BELGA

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft een werkbezoek gebracht aan de Godetia, het Belgische marineschip dat de voorbije weken tot tweemaal toe vluchtelingen vanop zee heeft opgepikt. Hij benadrukte daarbij het belang van de marine.

De minister kreeg tijdens een tocht op de Middellandse Zee, voor de kust van Sicilië, tekst en uitleg over de manier waarop de Belgische militairen aan de slag gaan.

Alles samen heeft de Godetia de voorbije weken al zo’n 330 vluchtelingen gered. ‘Eens ze aan boord zijn, beginnen ze te lachen, sommigen beginnen zelfs te zingen’, zei dokter en luitenant-kolonel Marc Beeckmans. ‘Ze zijn echt blij.’

Zonder marine zou ons land deze bijdrage niet kunnen leveren, benadrukte Vandeput, die fors moet besparen op Defensie. ‘Ik kan me niet inbeelden dat we afwezig zouden zijn op de dimensie zee als we weten welke maritieme toevoer er via ons land loopt en wat de rol is van het maritieme voor ons land.’

De Godetia en zijn 110-koppige bemanning is de Belgische bijdrage aan de aanpak van de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee. De operatie wordt geleid door Frontex, het agentschap dat instaat voor de bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie. Het schip vertrok op 13 mei in Zeebrugge en moet daar op 12 juli opnieuw aanmeren.

De missie van de Godetia kost in totaal 2,9 miljoen euro, waarvan 1,2 miljoen euro wordt vergoed door Europa. De rest van het geld kon Vandeput vinden via het herschikken middelen.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in