Het Mers-virus in vier vragen
In Zuid-Korea gaan de mondmaskers op. Foto: AP

Wat is Mers? Waar komt het virus vandaan? En is er ook een remedie? Vier vragen over de gevaarlijke ziekte.

Wat is Mers?

Mers staat voor Middle East Respiratory Syndrome en is een ziekte aan de luchtwegen. Besmetting kan onder meer leiden tot hevige koorts, longontsteking en nierfalen. Vooral voor oude en zwakke personen kan Mers dodelijk zijn. Het virus dat de ziekte veroorzaakt, behoort tot de familie van de coronavirussen. Ook het virus dat tot Sars (Severe Acute Respiratory Syndrome) leidt, behoort tot die familie. Sars eiste tussen 2002 en 2003 meer dan 700 levens in China. Het Mers-virus heeft sinds zijn ontdekking in 2012 aan ruim 400 mensen het leven gekost.

De bron van Sars en Mers zijn mogelijk vleermuizen, al zijn wellicht ook andere dieren dragers. Zo werd de civetkat in China met de vinger gewezen als ‘tussengastheer’ (de link tussen vleermuizen en de mens) voor Sars en is Mers aangetroffen bij kamelen en dromedarissen.

Hoe Mers precies wordt doorgegeven is nog niet geheel uitgeklaard. Mensen kunnen besmet raken door zowel contact met besmette dieren als bij contact met besmette mensen.

Waar komt Mers vandaan?

Mers werd drie jaar geleden voor het eerst vastgesteld. Bij een man uit Qatar die in Saoedi-Arabië gereisd had, werd in september 2012 een coronavirus gevonden dat slechts eenmaal eerder was opgedoken: in het longweefsel van een persoon uit, alweer, Saoedi-Arabië, die eerder dat jaar overleden was. De ziekte kreeg dan ook een naam die verwijst naar de plaats van die eerst vastgestelde besmettingen: Middle East, Midden-Oosten.

Hoe wijdverspreid is het virus?

Sinds de ontdekking van Mers in 2012 heeft het virus zich over de hele wereld verspreid. Na Saoedi-Arabië en Qatar volgden Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten, en via reizigers uit het Midden-Oosten werd geleidelijk aan ook de rest van de wereld getroffen, zij het niet in grote aantallen. In België is voorlopig nog geen besmetting vastgesteld. Sinds september 2012 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weet van 1.190 bevestigde gevallen van Mers. Meer dan 440 patiënten overleefden de besmetting niet. Met de huidige uitbraak in Zuid-Korea is het virus aan een nieuwe, belangrijke opflakkering bezig, een eind verwijderd van het Midden-Oosten. De eerste patiënt in Zuid-Korea was een man die in mei van een reis uit Saoedi-Arabië was teruggekeerd.

Is er een vaccin in de maak?

Er is nog geen vaccin en ook geen specifiek geneesmiddel om het virus te bestrijden. De behandeling van Mers bestaat er voorlopig in de zieke personen te isoleren en hun symptomen te behandelen, terwijl mensen die mogelijk besmet zijn, in quarantaine worden geplaatst. Ook voor ebola gaat men zo te werk.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig