Gemaskerden vallen Oekraïns ‘anti-Euromaidankamp’ aan
Protestanten en politie botsen met elkaar in Kiev, in augustus vorig jaar. Foto: EPA

Tientallen gemaskerde personen hebben in het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev een nieuw tentenkamp van demonstranten aangevallen en met geweld ontruimd. Een deel van de zowat dertig regeringstegenstanders op het Plein van de Onafhankelijkheid werd gearresteerd, zo meldden maandag plaatselijke media. Wie de gemaskerden zijn, wordt niet gezegd.

Het tentenkamp was zaterdag nog maar net opgericht. De demonstranten eisen onder andere het ontslag van president Petro Porosjenko en van regeringsleider Arsenii Jatsenjoek. Ze willen dat de drastische verhoging van de energieprijzen ongedaan gemaakt wordt en dat er een compensatie voor pensioenen en de minimumlonen komt in overeenstemming met de (torenhoge) inflatie.

In Kiev komt het steeds meer tot protest. Vooral de sociale afbraak, de ‘hervormingen’, door het Internationaal Monetair Fonds opgelegd voor zijn leningen, wordt op de korrel genomen.

De pro-Amerikaanse regering, die vorig jaar na een coup volgend op gewelddadig protest op Maidan aan de macht is gekomen, beschuldigt de demonstranten ervan, ‘door de Russische geheime diensten geleid en betaald’ te worden.

Op pamfletten noemen de manifestanten hun actie ‘Maidan 3.0’. Delen 1 en 2 waren de pro-Westerse machtsgrepen in 2004-2005 (de ‘Oranjerevolutie’) en 2013-2014 (de coup tegen president Viktor Janoekovitsj). ‘Maidan’ heet de actie, verwijzend naar het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad, waar vorig jaar actievoerders erin slaagden de toenmalige president Janoekovitsj en zijn regime te doen aftreden. Tijdens een massaprotest in februari 2014 werden echter ook honderd mensen gedood toen de politie het protest op bloedige wijze neersloeg.