Boete van 810.000 euro voor privacyschenders
Bart Tommelein Foto: Bart Dewaele

België wacht niet op Europa om harder op te treden tegen bedrijven die onze privacy schenden. Nog dit jaar legt staatssecretaris Bart Tommelein een wetsontwerp voor aan het parlement. Boetes tot 810.000 euro zijn niet uit te sluiten, luidt het maandag in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

In de Europese Raad zijn onderhandelingen aan de gang voor de opmaak van een Europese privacyverordening, die ervoor moet zorgen dat de lidstaten straks sterker staan tegenover internetreuzen als Facebook. Maar staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD) wil daar niet op wachten. Tegen het najaar trekt hij naar de Kamer met een wetsontwerp dat de Privacycommissie de macht moet geven zelf administratieve boetes uit te delen.

Hij springt daarmee op de kar van Nederland, dat al klaar is met het wetgevende werk. ‘Bij onze noorderburen zijn vanaf volgend jaar boetes tot 810.000 euro mogelijk voor flagrante overtredingen op de regels inzake persoonsgegevens en dataverwerking’, zegt Tommelein. ‘Onze tarieven liggen nog niet vast, maar ik vind dat we in dezelfde buurt moeten uitkomen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig