Obama en Merkel willen sancties tegen Moskou behouden
President Obama verbroedert met enkele Beierse heren. Foto: epa

De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn van oordeel dat de sancties tegen Rusland behouden moeten blijven, tot Moskou 'de soevereiniteit van Oekraïne respecteert'. In Garmisch-Partenkirchen zijn de regeringsleiders van de zeven grootste economische spelers aangekomen voor de jaarlijkse top. Naast Oekraïne staat ook de Griekse crisis op de agenda.

'De twee leiders (...) zijn akkoord over het feit dat de duur van de sancties duidelijk verbonden moet zijn met de volledige toepassing door Rusland van de akkoorden van Minsk en het respect voor de soevereiniteit van Oekraïne', zo deelde het Witte Huis mee na een ontmoeting tussen beide staatshoofden in de marge van de G7-top in het Duitse Beieren.

Bij zijn aankomst in Duitsland had Obama zondagochtend opnieuw de 'Russische agressie' in Oost-Oekraïne gehekeld. De EU en de VS drukten unaniem hun bezorgdheid uit over de nieuwe gevechten van de afgelopen dagen. Moskou meent dat het vredesproces aan diggelen dreigt geslagen te worden. Eind juli lopen de zware sancties van de EU tegen Moskou af.

De zogeheten Minsk-2-akkoorden voorzien progressieve maatregelen tot het einde van het jaar om het conflict op te lossen tussen de opstandelingen in het oosten van Oekraïne en Kiev. Bij het conflict vielen al meer dan 6.400 doden in meer dan een jaar tijd.

'Nooit een slechte dag voor bier en braadworst'

Obama kwam zondagochtend aan in de Duitse deelstaat Beieren. Hij werd er door inwoners in traditionele kledij verwelkomd, en ging daarna met gastvrouw Angela Merkel aan het bier met enkele vertegenwoordigers van de plaatselijke deelstaatregering en enkele lokale burgers.

 

 

'Het is nooit een slechte dag voor een biertje en braadworst', verklaarde de Amerikaanse president zich in een korte toespraak fan van de Beierse cultuur. 'Ik ben wel mijn lederhosen vergeten', grapte hij nog.

Politie moet ingrijpen

In slot Elmau in het alpendorpje Krün ontvangt Merkel Obama en de andere staats- en regeringsleiders van de zeven belangrijkste economische grootmachten. Rusland, oorspronkelijk lid van de G8, zit nog steeds op het strafbankje voor de politiek die het voert met betrekking tot Oost-Oekraïne.

Meer dan honderd betogers probeerden zondagochtend de toegangswegen in Garmisch-Partenkirchen naar het slot te blokkeren. De politie kwam massaal tussenbeide om de blokkade te verhinderen en de actievoerders terug te dringen. Ook in Oberau, niet ver van Garmisch, moest de politie ingrijpen om zestig activisten van de treinsporen te halen. Het spoorverkeer was daar een tijdje geblokkeerd. Zaterdag kwam het tijdens een betoging al tot relletjes tussen politie en betogers.

 

 

Bedrijven vragen einde uitstoot broeikasgassen

‘We Mean Business’, een platform dat bestaat uit 106 bedrijven, waaronder GDF Suez, H&M, Ikea, L’Oréal, Nestlé, Nissan, Philips en Total, vroeg de G7-leiders om maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen fors te beperken.

‘We willen een wereldwijd klimaatakkoord, waarmee de netto-uitstoot van broeikasgassen nog voor het einde van de eeuw tot nul wordt teruggebracht’, schrijft het platform in een brief. Dat akkoord moet eind dit jaar tijdens de VN-klimaatconferentie in Parijs gesloten worden. Alle landen die het akkoord ondertekenen, zouden zich volgens de multinationals ook moeten engageren richting een uitstap uit fossiele brandstoffen.