Denderleeuw al maanden onbestuurbaar
Burgemeester Jan De Dier Foto: pn
De onbestuurbaarheid van Denderleeuw werd in november vorig jaar officieel uitgeroepen. Vandaag dreigt het dagelijkse leven van de Oost-Vlaamse gemeente stil te vallen door de politieke chaos.

Putten in wegen en trottoirs worden voorlopig niet hersteld, een afscheidsfeest voor de leerlingen van het zesde leerjaar van de gemeenteschool komt er wellicht niet, omdat er geen geld is. De schoolboeken voor volgend jaar kunnen niet worden besteld. Auto’s van de gemeente kunnen niet naar de keuring en mogen bijgevolg de baan niet meer op. Omdat er geen geld is voor een onderhoudsploeg, kan een ontwortelde boom niet worden geruimd.

Vrijdag kende de saga in Denderleeuw een nieuw dieptepunt toen de gemeentelijke kinderopvang dicht bleef omdat een overvolle beerput te veel geurhinder veroorzaakte. Het gemeentebestuur kon niet tijdig een ruimingsfirma optrommelen omdat het geen cent mag uitgeven zonder goedkeuring van de gemeenteraad.

Houdgreep

Burgemeester De Dier (N-VA) zit in een houdgreep van de oppositie. En die heeft in Denderleeuw de meerderheid sinds zijn coalitiepartners CD&V en Open VLD hem de rug toekeerden.

De drie schepenen van zijn eigen N-VA en de schepen van het lokale partijtje Plus namen de bevoegdheden van hun afvallige collega’s over, maar werden op hun beurt gekortwiekt. Want de gemeenteraad besliste dat het bestuur geen ene euro meer mag uitgeven zonder de toestemming van diezelfde gemeenteraad.

Iedereen schreeuwt om een snelle oplossing, maar die zit er niet meteen aan te komen. N-VA-minister Liesbeth Homans en Open VLD zien heil in een constructieve motie van wantrouwen, waardoor een burgemeester of een hele meerderheid kan worden afgezet, maar er terzelfdertijd een alternatief op tafel moet liggen.

CD&V ziet dat niet zitten. De partij vreest dat elk conflict zal worden aangegrepen om de coalitie op te blazen. ‘Ofwel keren we terug naar de vroegere situatie, ofwel maken we tussentijdse verkiezingen mogelijk’, zegt Vlaams fractieleider Koen Van den Heuvel.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in