De stad Tourcoing in het noorden van Frankrijk heeft woensdag haar derde opeenvolgende nacht van geweld meegemaakt. Daarbij zijn twintig mensen opgepakt, onder wie zeven minderjarigen, zo heeft een gerechtelijke bron donderdag gemeld.

Het geweld begon maandagavond met de dood van een automobilist in de stad. Hij trachtte aan een politiecontrole te ontsnappen en reed tegen een boom. De twee passagiers in de auto raakten gewond.

Een honderdtal mensen nam deel aan het geweld van woensdagnacht. Daarbij werden vuilnisbakken en zestien auto’s in brand gestoken. De brandweer moest uitrukken, maar er vielen geen slachtoffers.

Twintig mensen werden in voorlopige hechtenis geplaatst wegens “geweld op politieagenten, door het gooien met projectielen, door het gebruik van voertuigen om op de politie in te rijden” en wegens samenscholing, zei Bruno Dieudonné, substituut van de procureur van Tourcoing, dat aan Rijsel grenst.

Enkele uren voordat in de nacht van woensdag op donderdag geweld uitbrak, was eer betuigd aan de slachtoffers van het auto-ongeval met een stille optocht waaraan een honderdtal mensen deelnam die de waarheid eisen over het ongeval.

In de drie nachten werden behalve auto’s van particulieren ook zes politievoertuigen en twee bussen beschadigd.

De prefectuur kondigde politieversterking aan voor de komende nachten. “Bijna 150 politiemannen en gendarmes zijn ingezet op het terrein, een helikopter steunt het optreden van de ordediensten”, zo staat in een mededeling.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig