België lokte vorig jaar 198 buitenlandse investeringen: het hoogste aantal in tien jaar. Maar die leverden per investering maar 17,6 banen op, veel minder dan elders in Europa. Dat blijkt uit de ‘barometer van de attractiviteit’, gepubliceerd door consultant EY. Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever toont de studie aan dat de motor weer aanslaat.

Het aantal buitenlandse investeringen vorig jaar in België steeg 13 procent tot 198. Het gaat om 127 nieuwe investeringen, en 71 uitbreidingen. Daarmee verstevigt België zijn positie in Europa qua aantal investeringen. We staan op vijf, na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Van die 198 buitenlandse investeringen vonden er 121 in Vlaanderen plaats, tegenover 110 in 2013. Brussel kende een daling van 29 naar 22. Wallonië kende een sterke opmars: van 36 naar 55 investeringen. Best scorende provincie is overigens Antwerpen, met 55 buitenlandse investeringen, vooral in de chemische sector. Ook Luik deed het goed.

2 procent minder

Die investeringen leverden 3.481 banen op: 2 procent minder dan het jaar daarvoor. Daarmee behaalt België niet eens een plaats in de top vijftien. Een investering leverde gemiddeld 17,6 jobs op, tegen 20 vorig jaar. Voor de hele EU leverde een investeringsproject gemiddeld 43,5 banen op.

Alarmerend is dat België, als centrum van Europa, maar vier hoofdkantoren wist aan te trekken. Nederland bijvoorbeeld kon vorig jaar veertien hoofdkantoren lokken. Dat komt omdat de investeringen vooral in het domein van sales en marketing gebeuren, en kapitaalinvesteringen in industrie en fabricage, zonder veel extra jobs. Zo bedraagt de jobcreatie in Brussel per investeringsproject gemiddeld 1,8 banen. Het gaat bijvoorbeeld om de vestiging van verkoops- en advocatenkantoren.

Hoge fiscale druk en fileproblematiek

Die lage jobcreatie is een gevolg van de te hoge fiscale druk en de hoge loonkost, aldus EY. Ook de fileproblematiek wordt belangrijker, zeker in een land als België dat van logistiek afhankelijk is. EY beveelt de regeringen dan ook aan nog meer werk te maken van de verlaging van de loonlast. Ook is er nood aan een tax shift om de lasten op loon en arbeid te verminderen. Verder moet België nog meer inzetten op het ontwikkelen van een kenniseconomie. Tenslotte moet er volgens EY dringend geïnvesteerd worden in mobiliteit om het fileleed weg te werken.

'Antwerpen deed het in 2014 bijzonder goed'

‘Na jaren van stilstand en zelfs achteruitgang, trekken we weer buitenlandse investeringen aan', zegt burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA). 'Zeker Antwerpen deed in het in 2014 bijzonder goed en ook voor dit jaar zien de vooruitzichten er positief uit. Bedrijven als ERS, Nippon Shokubai en Huyndai Mobis kondigden al voor miljarden euro’s investeringen aan. Investeringen die honderden jobs gaan opleveren', aldus De Wever. 

Loonkostenhandicap

Volgens De Wever blijft onze loonkostenhandicap een probleem. ‘Uit de studie blijkt dat de indexsprong als een doortastende maatregel wordt ervaren. Maar het is niet genoeg. We moeten de lasten op arbeid verder verlagen zodat er ook banen bijkomen.' De tax shift moet volgens De Wever ook een belastingverlaging zijn. 'Mensen moeten dat netto in hun portefeuille voelen. Dus moeten we ook besparen’. Ernst & Young toont volgens De Wever aan dat de economische motor weer aanslaat. 'De verandering komt op gang en we gaan weer vooruit. Maar wij zijn er nog niet.' 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig