Bijna 2.000 vakbondsvrouwen eisen meer respect van regering-Michel
Foto: Photo News

Met slogans als ‘No no no Michel, we say no’ zijn volgens de politie donderdag ongeveer 1.850 vrouwen van de socialistische vakbond ABVV door de straten van Brussel getrokken. Bedoeling was hun protest duidelijk te maken tegen de ‘oneerlijke, onrechtvaardige en onaanvaardbare maatregelen van de regering-Michel, die vooral vrouwen hard treffen’.

De ABVV-vrouwen vertrokken rond 11 uur aan het Sint-Jansplein, en kwamen om 14 uur aan bij de Financietoren, de bekende wolkenkrabber op de hoek van de Koningsstraat en de kleine ring in Brussel.

Vrouwenhaters

‘ Respect voor de vrouw, dat vragen we’, zei Estelle Ceulemans, federaal secretaris van het ABVV. ‘Onze socio-economische situatie van vrouwen is alleen maar verslechterd sinds het begin van de crisis. De loonkloof wordt niet gedicht en we worden geconfronteerd met een regering van leugenaars en vrouwenhaters.’

Vooral de indexsprong zit de vrouwen hoog. ‘Vrouwen verdienen nu al minder dan mannen, werken vaker deeltijds en zullen dus nog zwaarder worden getroffen’, klinkt het. ‘Daarom moet de loonkloof van 20 procent tussen vrouwen en mannen worden weggewerkt.’

Hoger minimumloon en verplicht vaderschapsverlof

Daarnaast kan ook de verhoging van de pensioenleeftijd op weinig begrip rekenen. ‘Vervroegd met pensioen gaan, kan nu pas vanaf 63 jaar met een loopbaan van 42 jaar. Als je weet dat de gemiddelde loopbaan van vrouwen in België slechts 34 jaar is en het minimumpensioenbedrag berekend wordt op 45 jaar, dan drijft de regering al deze vrouwen richting armoede’, klinkt het.

Om de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren, roept het ABVV onder meer op het minimumloon te verhogen, voltijds werken op te waarderen, meer vrouwen de toegang tot opleidingen te garanderen en het vaderschapsverlof te verplichten.