Ayco Duyster verlaat Studio Brussel na 18 jaar
Samen met de presentatrice verdwijnt ook haar programma, ‘Duyster’. Foto: Studio Brussel

Ayco Duyster verlaat Studio Brussel en presenteert vanaf september op Radio 1. ‘Ik heb achttien fantastische jaren beleefd bij Studio Brussel’, zegt Duyster, die in al die jaren uitgroeide tot een icoon van de muziekzender.

Elke namiddag presenteert Ayco Duyster Music at Work op Studio Brussel, maar ze is vooral bekend van het zondagavondprogramma Duyster, dat naar haar vernoemd werd. Daarin stond melancholische muziek centraal en interviewde ze bands, maar was ook ruimte voor live-sessies.

Vanaf september komt daar een einde aan, want dan trekt de presentatrice naar Radio 1. Daar gaat ze van 13 tot 16 uur het namiddagblok voor haar rekening nemen.

‘Fantastische jaren’

‘Na achttien fantastische jaren bij Studio Brussel ga ik de zender, luisteraars en collega’s zeker missen’, zegt Duyster. ‘Ik hoop dat ik een even mooie tijd op Radio 1 tegemoet ga, maar heb er alle vertrouwen in.’

Studio Brussel-nethoofd Jan Van Biesen is de presentatrice dankbaar voor haar tijd bij zijn zender. ‘Ayco heeft Studio Brussel fantastische diensten bewezen. Ik ben ervan overtuigd dat ze vanaf september ook op Radio 1 zal schitteren.’ Filip Pletinckx, nethoofd van Radio 1, is het daarmee eens. ‘We zijn heel blij dat Ayco ons team komt versterken.’

Duyster

Met Ayco Duyster verdwijnt meteen ook het naar haar genoemde radioprogramma Duyster. ‘Dat programma is onlosmakelijk aan haar verbonden’, zegt StuBru-woordvoerder Pieter Van Eyndhoven. ‘Maar de muziek die erin gedraaid werd, die gaat wel deel blijven uitmaken van de muziekmix op Studio Brussel. We zijn nu volop aan het bekijken welk programma er in het najaar in de plaats komt.’

Vorig jaar vierde Ayco Duyster in de Antwerpse concertzaal Trix nog de vijftiende verjaardag van het naar haar genoemde programma.

Namiddag

Ayco Duyster gaat op Radio 1 elke weekdag een programma presenteren van 13 tot 16 uur. Ze neemt daar de plaats in van Annelies Moons, die een muziekprogramma gaat presenteren van 20 tot 23 uur. ‘Zij is daar de geknipte persoon voor’, aldus Pletinckx.