Boekhandel De Slegte na België nu ook terug in Nederland
Foto: VUM

Boekhandel De Slegte keert na België nu ook terug in Nederland. Binnenkort wordt opnieuw een winkel in Leiden geopend, op dezelfde locatie waar De Slegte vroeger ook al zat. De Slegte huurt er een deel van het oude pand. Ook de website deslegte.nl staat weer online.

De boekhandelsketen, bekend om zijn assortiment ramsj en tweedehandsboeken, verdween in Nederland in 2013 uit het straatbeeld toen De Slegte opging in boekenconcern Polare. Nadat die keten failliet was gegaan, zette oud-eigenaar Jan Bernard de Slegte het bedrijf in België voort. Van daaruit wordt nu weer de stap over de grens gezet.

In- en verkoop

De Slegte meldde donderdag dat de zaak in Leiden gerund gaat worden door mensen die eerder ook al bij de keten werkten. Er wordt inmiddels hard gewerkt aan de inrichting en voorraad van de vestiging. Het bekende concept is hetzelfde. Klanten kunnen bij De Slegte zowel boeken kopen als verkopen.

De Slegte heeft in België zes vestigingen. Mogelijk keert de keten in Nederland op termijn in meer steden terug. De Slegte wil in ieder geval graag weer een winkel openen in Amsterdam.

De Slegte is van oorsprong een Nederlands bedrijf. Het werd begin twintigste eeuw opgezet door Jan de Slegte. Hij werkte in de ochtend- en in de avonduren als lantaarnaansteker. Overdag begon hij een handel in tweedehandsboeken annex uitleenbibliotheek. De eerste vestiging in België dateert van eind jaren vijftig.