Britten bannen graatmager model Saint Laurent
Het bewuste beeld Foto: Saint Laurent

De Britse reclamewaakhond Advertising Standards Authority (ASA) heeft de voorjaarscampagne van Saint Laurent verboden na een klacht, omdat het model ‘onverantwoord’ mager zou zijn. Het is niet de eerste keer dat het Franse modehuis in opspraak komt omdat het graatmagere modellen inzet.

De foto’s met het model Kiki Willems liggend op de vloer - verschenen in de Britse editie van magazine Elle - kunnen niet door de beugel volgens het ASA, dat de 18-jarige Nederlandse als ongezond mager bestempelt.

‘De pose van het model en de gebruikte belichting leggen de focus op de borst van het model, waar haar ribbenkast duidelijk te zien is, en op haar benen, waar dijen en knieën even wijd lijken te zijn’, klinkt het in de verklaring.

Het Franse modehuis, waar Hedi Slimane sinds 2012 de creatieve richting bepaalt, kwam vorig jaar ook al onder vuur te liggen door een graatmager model te gebruiken. Een Amerikaanse blogster startte toen een petitie die net geen 50.000 handtekeningen verzamelde.

Enkele weken geleden werd in Frankrijk nog een wet goedgekeurd, waardoor het strafbaar wordt om ongezond magere modellen in dienst te nemen. Volgens Olivier Veran (PS), de man achter de nieuwe wet, ‘wordt het aanmoedigen van anorexia en extreme magerzucht zo een misdaad’.