Apple-baas haalt uit naar Google en Facebook
Apple-ceo Tim Cook Foto: Reuters

Apple-ceo Tim Cook is niet mals voor Google, Facebook en andere bedrijven die hun diensten gratis aanbieden in ruil voor reclame. ‘Wij vinden dat verkeerd, en het is niet het soort bedrijf dat Apple wil zijn’.

Cook werd gehuldigd op een evenement van EPIC, een Amerikaanse ngo die zich bezighoudt met privacy en burgerrechten. Naast een aanval op het zakenmodel van enkele van zijn concurrenten uitte de Apple-baas ook zijn ongenoegen over de voortdurende vraag van overheden naar achterpoortjes in de versleuteling van gegevens van gebruikers.

‘Ik spreek tot jullie vanuit Silicon Valley, waar enkele van de meest prominente en succesvolle bedrijven groot geworden zijn door hun klanten te overtuigen om hen persoonlijke informatie te geven’, zei Cook in een videotoespraak. ‘Ze slokken alles op wat ze over jou kunnen weten en proberen er munt uit te slaan. Wij vinden dat verkeerd. Het is niet het soort bedrijf dat Apple wil zijn.’

‘Apple is niet geïnteresseerd in jouw gegevens’

Cook is subtiel genoeg om geen namen te noemen, maar iedereen weet dat hij het heeft over technologiebedrijven zoals Google en Facebook, wiens diensten grotendeels gratis zijn in ruil voor gerichte reclame. Hij benadrukt dat Apple ‘niet geïnteresseerd is in jouw gegevens’.

‘De consument moet controle hebben over zijn eigen informatie. En die zogezegde gratis diensten zijn misschien wel leuk, maar wij vinden niet dat ze het waard zijn om je mail, zoekgeschiedenis en nu zelfs je familiefoto’s voor op te geven - en te laten verkopen voor wie weet welke advertentiedoeleinden. Op een bepaald moment zullen klanten beseffen wat dat betekent.’ Een duidelijke verwijzing naar Foto’s de pas gelanceerde fotodienst van Google waar gebruikers onbeperkt beelden kunnen uploaden.

De uithaal van Tim Cook naar (vooral) Google is er niet enkel omdat de Apple-ceo bezorgd is om de privacy van de gemiddelde technologiegebruiker. Er spelen ook commerciële motieven: Apple wil vooral meer iOS-toestellen verkopen en heeft er dus baat bij om het zakenmodel van Google onder vuur te nemen. Het Android-platform van Google is immers een flinke concurrent voor de iPhone en de iPad.

Meningsverschil met overheid over gegevensbeveiliging

Wat de versleuteling van gegevens betreft, zitten de grote technologietitanen wel op dezelfde lijn. De Amerikaanse overheid heeft immers al vaker zijn ongenoegen geuit over de encryptie die bedrijven zoals Apple en Google hanteren om gegevens af te schermen. ‘Sommige stemmen in Washington willen niet dat gewone burgers hun gegevens versleutelen. Wij vinden dat zeer gevaarlijk’, zei Cook. ‘Het verwijderen van encryptiemogelijkheden uit onze producten zou enkel de brave burgers schaden die op ons vertrouwen om hun data te beschermen. Criminelen zullen immers encryptie blijven gebruiken, omdat het makkelijk en vrij toegankelijk is.’

‘We hebben een diep respect voor de ordediensten, en we werken met hen samen op veel verschillende gebieden, maar op dit punt verschillen we van mening’, onderstreept de Apple-ceo. ‘Ik zal dus glashelder zijn: encryptie verzwakken - of zelfs helemaal wegnemen - brengt schade toe aan goede mensen die het gebruiken voor de juiste redenen.’

‘Als je een sleutel onder de mat legt voor de politie, kan een inbreker die ook vinden. Criminelen gebruiken elke denkbare technologie om in te breken in de accounts van mensen. Als ze weten dat er ergens een sleutel is verstopt, zullen ze niet stoppen tot ze die vinden’, aldus Cook.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in