'FBI-onderzoek naar Blatter zelf dwong hem tot ontslag'
Foto: Reuters
De Amerikaanse televisiezender ABC meldt dat Sepp Blatter zijn ontslag aanbood als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA omdat het Amerikaanse politie-agentschap FBI in samenspraak met aanklagers een onderzoek naar de 79-jarige Zwitser heeft geopend.

'Bronnen die dicht bij het onderzoek staan, melden vandaag dat Blatter deel uitmaakt van het dossier van de FBI en Amerikaanse aanklagers, dat leidde tot de spectaculaire inval en arrestatie van FIFA-toplui afgelopen week', zo meldt ABC. De FBI weigert alle commentaar, aangezien Blatter nog niet openlijk geïdentificeerd is als doelwit van hun onderzoek. Ook aanklager Loretta Lynch, die het onderzoek leidt, wilde niet ingaan op de betrokkenheid van Blatter.

Bronnen melden dat de FBI-agenten het onderzoek voeren 'op dezelfde wijze als ging het om een ouderwetse New Yorkse afpersingszaak. Nu mensen hun eigen vel gaan willen redden, is er waarschijnlijk een race wie Blatter het eerst wil verraden', aldus een bron die uitlegt hoe zo'n onderzoek tradtioneel in zijn werk gaat. 'We kunnen misschien de hele organisatie ineen doen klappen, maar misschien is dat ook niet nodig.'

Verder stelde de Amerikaanse regering, bij monde van de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat het Blatter niet gedwongen heeft om af te treden. 'De Verenigde Staten hebben geen standpunt wat betreft de vraag wie de voorzitter van de FIFA moet zijn. Ik heb de neiging om het American football wat meer aandacht te geven', reageerde Marie Harf laconiek.

De Amerikaanse justitie liet vorige week verschillende FIFA-officials oppakken. In totaal werden 14 personen op verdenking van corruptie aangeklaagd.

'Opstappen Blatter heeft geen invloed op strafprocedure'

Het opstappen van Blatter heeft dan weer 'geen invloed op de lopende strafprocedure' die het Zwitserse gerecht momenteel voert. Dat maakte de Zwitserse procureur-generaal bekend. Verder werd beklemtoond dat Blatter op dit moment geen verdachte is in het strafonderzoek in Zwitserland naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's 2018 en 2022.

'De procureur-generaal heeft een strafonderzoek geopend tegen onbekenden op basis van vermoedens van mismanagement en het witwassen van geld', zo klinkt het. 'Daarom is Joseph S. Blatter geen verdachte. Zijn aftreden heeft dan ook geen invloed op de strafprocedure.'