Reglementswijzigingen bobsleebond zorgen voor wrevel bij atletes
Foto: Photo News

De Internationale Bobslee- en Skeletonfederatie (IBSF) wil met een aantal maatregelen de bobsleesport toegankelijker maken. Vanaf het seizoen 2017-2018 mogen er slechts twee in plaats van drie teams per land meer deelnemen aan de wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Het maximumgewicht van de tweemansbob bij de vrouwen wordt bovendien met dertig kilogram verlaagd tot 310 kilogram en dat zorgt bij heel wat atletes voor wrevel.

Stuurvrouw Elfje Willemsen sprak maandagavond al klare taal op Twitter. ‘Elke winter is het een uitdaging om genoeg gewicht te verliezen om onder 340 kilogram te blijven, maar nog dertig kilogram minder is onmogelijk’, schreef Willemsen op de sociaalnetwerksite. ‘Tijd om op pensioen te gaan’, voegde ze er in een hashtag nog aan toe.

Hanna Mariën, de huidige voorzitster van de Belgische Bobslee- en skeletonfederatie (BFBS), verduidelijkte de beslissing van de bobsleebond. ‘We moeten niet te snel panikeren. De maatregelen komen er om de sport toegankelijker te maken. Ook wij vinden moeilijk atletes die snel zijn en tegelijkertijd genoeg gewicht hebben om aan dat totaal van 340 kilogram te komen. Op dat vlak kan die dertig kilogram minder ons wel helpen’, aldus Mariën, met wie Willemsen begin 2014 op de zesde plaats finishte op de Olympische Winterspelen van Sotsji. ‘Het gewicht wordt geleidelijk aan afgebouwd. Volgend seizoen mag alles nog 325 kilogram wegen, in 2018 wordt dat bij de Winterspelen nog slechts 310 kilogram. Met onze bobslee Spanky halen we 325 kilogram nog wel, maar minder wordt wel een probleem. Janis Skrastins is echter al een nieuwe slee aan het bouwen, die wat lichter is. Het valt echter af te wachten of onze nieuwe slee even snel is als Spanky, die toch wel ons paradepaard is. Van slee veranderen is altijd een risico. Onze nieuwe remster Sophie Vercruyssen is helemaal niet zwaar. Zij moest enkele kilo’s bijkomen tegen de winter, maar dat zal nu dus niet meer nodig zijn.’

Daarnaast besliste de IBSF op het jaarlijks congres in Gent dat vanaf het seizoen 2017-2018 er per land slechts twee in plaats van drie teams meer mogen deelnemen aan de wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. ‘Duitsland, Canada en de Verenigde Staten beheersen de sport, de kleinere landen konden daar niet meer tegen opboksen. Dit is een goeie maatregel om het het voortbestaan van de sport te garanderen’, besloot Mariën.