Grote actiebereidheid bij personeel Sanoma
Foto: BELGA

Ruim drie kwart van het personeel bij Sanoma is bereid tot acties na de verkoop van Humo, Story, TeVe Blad en Vitaya Magazine aan De Persgroep. Dat is dinsdag gebleken tijdens een druk bijgewoonde personeelsvergadering bij het mediabedrijf, meldt BBTK-afgevaardigde Geert Haverbeke. Over welke acties het personeel zich momenteel beraadt, is wel nog niet duidelijk.

Het nieuws over de verkoop aan De Persgroep werd vorige week bekendgemaakt en kwam als een donderslag bij heldere hemel aan bij het personeel. Het is vooral ongerust over de werkzekerheid en arbeidsvoorwaarden. Want als gevolg van de overname zullen in totaal 65 mensen de overstap van Sanoma naar De Persgroep maken. En dat kan wel degelijk ook effect hebben op de tewerkstelling bij de ondersteunende diensten van Sanoma, zei CEO Roel Scheenstra vorige week.

Garanties

De vakbond vraagt van de directie dan ook duidelijke garanties. ‘Voor het personeel dat van Mechelen naar Kobbegem verhuist, waar de andere redacties van De Persgroep gevestigd zijn, vragen we een antwoord rond het arbeidscontract en een compensatie voor de verhuis’, zegt Vanhaverbeke. ‘Ook vragen we dat De Persgroep bij de onderhandelingen betrokken wordt. Ondanks het feit dat rechtstreekse onderhandelingen momenteel moeilijk zijn omdat de transactie nog niet rond is.’

Garanties vraagt de vakbond ook voor het personeel dat bij Sanoma blijft. Over werkzekerheid, maar ook over het behoud van magazines. ‘Het sociale plan, dat dit jaar afloopt, moet ook verlengd en verbeterd worden’, klinkt het.