‘Matchfixing wordt alleen maar erger’
Karl Dhont. Foto: BELGA

Het Europees Parlement heeft onder meer Bergen genoemd als een van de clubs die verdacht wordt van matchfixing. Voor Karl Dhont, gokexpert van UEFA, is het geen verrassing dat het probleem van vooraf geregelde wedstrijden nog steeds woekert.

Dhont staat al 7 jaar hoofd van de dienst fraudebestrijding. Aan De Standaard zegt hij dat er wat matchfixing in het voetbal betreft weinig nieuws onder de zon is. ‘Matchfixing is een groot probleem en het wordt alleen maar erger’, zegt hij.

Dhont verwijst naar de georganiseerde misdaad die zich op het fenomeen heeft gestort. Hij denkt dan ook niet dat het probleem snel opgelost raakt.

De anticorruptiecel van het Europees Parlement maakte vandaag een lijst met Europese clubs bekend die de uitkomst van voetbalwedstrijden vooraf geregeld zou hebben. De cel maakt gewag van twee wedstrijden van voetbalclub Bergen in de tweede klasse, thuis tegen Dessel en op verplaatsing tegen Antwerp. Voor de twee wedstrijden stond er in kwestie 50 miljoen euro aan gokgeld op het spel, ruim meer dan het gemiddelde van 10 miljoen euro per wedstrijd in de Belgische tweede klasse.

Ook werd verdacht veel gegokt op een oefenwedstrijd tussen KV Oostende en het Albanese Skënderbeu, gespeeld op oefenkamp in Spanje in januari van dit jaar. Spelers van de Albanese club zouden hier voor iets tussen gezeten kunnen hebben.