Dakloze in Brussel aangevallen door leden van extreemrechtse groepering
Foto: Twitter @dimitril

Zes leden van de extreemrechtse groepering Nation hebben maandag een dakloze gewelddadig aangevallen op het Luxemburgplein in Brussel. Het slachtoffer is zeven dagen arbeidsongeschikt. De daders werden door de politie opgepakt in het Luxemburg-station. Dat heeft het parket van Brussel dinsdag bekendgemaakt.

Het is niet bekend of de verdachten inmiddels zijn vrijgelaten. Om een onbekende reden vielen zes leden van Nation de dakloze aan met flessen en plaveien. Een getuige filmde de scène op het Luxemburgplein. Op de beelden is ook te zien hoe ze hun slachtoffer stampen.

Militairen met wacht voor het Europees Parlement zagen de agressie en volgden de daders. Ze verwittigden de politie die de zes mannen arresteerde in het Luxemburg-station. Er werd een proces-verbaal opgesteld voor vrijwillige slagen en verwondingen.

Militanten van extreem rechts zijn niet aan hun proefstuk toe. Op 19 mei ontstond een confrontatie tussen drie rechtse militanten die racistische boodschappen scandeerden naar mensen zonder papieren die op het Luxemburgplein manifesteerden. De politie stelde zich op tussen de twee kampen, er werden geen arrestaties verricht.

Elke maandag verzamelen sans-papiers aan de Wetstraat en het Luxemburplein om te manifesteren tegen de asielpolitiek van de regering en om hun regularisatie te vragen. Maandag werden leden van Nation gesignaliseerd nabij het kruispunt Kunst-Wet. De agressie van de dakloze gebeurde na de manifestatie.