'De belangen van Fifa liggen mij te na aan het hart, daarom heb ik besloten om op te stappen.' Met die woorden heeft Sepp Blatter op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie bekendgemaakt dat hij aftreedt als voorzitter van wereldvoetbalbond Fifa, amper vier dagen nadat hij herverkozen werd. Er wordt een 'buitengewoon congres' georganiseerd om een nieuwe voorzitter te kiezen.

'Ik heb diep nagedacht over mijn voorzitterschap en de afgelopen 40 jaar van mijn leven, die onlosmakelijk verbonden waren met Fifa en de grote sport die voetbal is', begon Blatter meteen. 'Ik koester Fifa meer dan ooit en ik wil enkel doen wat het beste is voor Fifa en het voetbal. Ik voelde me verplicht om me kandidaat te stellen voor herverkiezing, omdat ik vond dat dat het beste was voor de organisatie. (...)'

'Hoewel ik een mandaat heb van de Fifa-leden, voel ik dat ik geen mandaat heb van de hele voetbalwereld', zei Blatter in zijn speech. 'Daarom heb ik besloten om mijn mandaat neer te leggen tijdens een "buitengewoon verkiezingscongres". Tot zolang zal ik mijn taken als voorzitter uitvoeren.' (Hieronder ziet u de video van die persconferentie.)

Dat 'buitengewoon congres' is nodig want het volgende Fifa-congres is pas gepland op 13 mei 2016 in Mexico City. 'En dat zou onnodig uitstel veroorzaken', aldus Blatter. Toch zal hij nog enige tijd aanblijven, want volgens de Fifa-statuten moeten voorzittersverkiezingen vier maanden vooraf aangekondigd worden.

'Groot verantwoordelijkheidsgevoel'

'Het Uitvoerend Comité van de wereldvoetbalbond zal uiteindelijk moeten beslissen over de timing', zei Domenico Scala, voorzitter van het Audit Comité, nadat Blatter het podium had verlaten. 'Met zijn terugtreden geeft de heer Blatter de Fifa de ruimte om een nieuwe weg in te slaan. Als voorzitter van de toetsingscommissie van de wereldvoetbalbond voel ik me erg betrokken bij de hervormingen die op stapel staan.'

Pas in een later stadium maakt de Fifa bekend welke veranderingen er komen. 'Maar ze zullen fundamenteel zijn. Dan heb ik het over hoe de organisatie is opgezet bijvoorbeeld, we gaan veel verder dan we tot nu toe zijn gegaan. De details volgen.' Volgens Scala probeerde Blatter ook al de Fifa te veranderen. 'Daarom heb ik veel respect voor hem. Hij heeft nu een beslissing genomen die van groot verantwoordelijkheidsgevoel getuigt.'

Pas vorige week herverkozen

De 79-jarige Zwitser Sepp Blatter, Fifa-voorzitter sinds 1998, werd pas vorige week vrijdag opnieuw verkozen aan het hoofd van de wereldvoetbalbond. Het was zijn vierde herverkiezing. Hij haalde het met 133 van de 209 stemmen na één stemronde omdat de enige tegenkandidaat, de Jordaanse prins Ali Bin al-Hussein, zich terugtrok vóór de tweede ronde.

Voor de voorzittersverkiezing was een hevig corruptieschandaal losgebarsten. Zeven topfiguren van de Fifa werden in Zürich, waar ze waren bijeengekomen voor het 65ste Fifa-congres en de voorzittersverkiezing, gearresteerd op verdenking van omkoping. Het Zwitserse gerecht, dat handelde op vraag van de Amerikaanse FBI, nam ook documenten en computers in beslag op het hoofdkwartier in Zürich.

Valcke in opspraak

Eerder vandaag was de wereldvoetbalbond Fifa opnieuw in opspraak gekomen toen The New York Times de Fransman Jérôme Valcke, de rechterhand van Blatter, beschuldigde van het betalen van smeergeld. Hij zou in 2008 tien miljoen dollar op een rekening van Jack Warner hebben gestort. Dat is de ex-voorzitter van de Concacaf die vorige week nog officieel beschuldigd werd van het aannemen van smeergeld in het kader van de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika. De transactie van Valcke zou volgens bepaalde bronnen ‘een centraal element zijn in het omkoopschandaal binnen de Fifa, dat eerder al leidde tot de arrestatie van veertien personen’.