Bij de crash van een helikopter met hulpverleners van Artsen zonder Grenzen en hulpgoederen voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal zijn dinsdag zeker vier mensen om het leven gekomen. Een van de hulpverleners was een Nederlandse arts.

De crash vond plaats in het district Sindhupalchok, dat zo’n 600 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Kathmandu en vlak bij de grens met Tibet ligt. Het toestel zou tegen een kabel zijn gevlogen die tussen de bergen was gespannen, daarna zijn neergestort, om uiteindelijk in brand te vliegen. Volgens Reuters gaat het op een toestel van de Amerikaanse privémaatschappij Mountain Air.

Nederlandse arts

De helikopter was gecharterd door Artsen zonder Grenzen. Hoeveel passagiers aan boord waren, is momenteel nog niet duidelijk, maar vast staat dat minstens vier mensen om het leven kwamen bij de crash. ‘We hebben momenteel vier lichamen geborgen op de plek van de ramp’, zei generaal Jagadish Chandra Pokharel, een van de woordvoerders van het Nepalese leger.

 

 

Daarnaast werd ook DNA-materiaal gevonden dat erop wijst dat mogelijk nog eens vijf anderen ook omkwamen. Volgens Kunda Dixit, een journalist van de Nepali Times, is een vrouwelijke arts uit Nederland een van de slachtoffers. Artsen zonder Grenzen kan de identiteit van de slachtoffers nog niet vrijgeven, 'wel kunnen wij bevestigen dat er een Nederlandse hulpverlener onder de slachtoffers was'.

Het district Sindhupalchok is een van de regio’s die het zwaarst werden getroffen door de aardbevingen van 25 april en 12 mei. Meer dan 8.700 mensen verloren toen het leven.