Oud-bondskanselier Helmut Kohl (85) ligt al drie weken op de afdeling intensieve zorgen na een operatie, zo meldt het Duitse magazine Der Spiegel. Volgens het bureau van Kohl gaat het gezien de omstandigheden goed met hem.

Helmut Kohl, de architect van de Duitse eenmaking, ligt volgens Der Spiegel in een ziekenhuis in Heidelberg na een operatie aan zijn darmen. In mei werd hij geopereerd aan zijn heup. Op de website van het Duitse weekblad werd Kohls toestand als 'kritiek' omschreven.

Het kantoor van Kohl was aanvankelijk niet bereikbaar voor commentaar, maar in de late namiddag werd een communiqué verspreid. Daarin wordt bevestigd dat Kohl twee operaties achter de rug heeft, waarvan de eerste begin mei. 'De omstandigheden in aanmerking nemend, gaat het goed met hem', klinkt het. Voor de ingreep aan zijn heup krijgt Kohl nu 'fysieke therapie'.

Helmut Kohl was bondskanselier van 1982 tot 1998 en wordt beschouwd als een van de grootste naoorlogse Europese leiders. Hij kampt al enkele jaren met een zwakke gezondheid en verschijnt meestal in een rolstoel in het openbaar, een gevolg van een cerebrovasculaire aanval.

De voorbije jaren pleitte hij vooral voor meer Europese integratie en hij had kritiek op de manier waarop Angela Merkel, zijn vroegere protegé, de eurocrisis aanpakte.

Kohls reputatie kreeg een fikse deuk door een financieel schandaal in zijn partij, de CDU.