Myanmar stuurt vluchtelingenboot terug de zee in
Rohingya-kinderen uit Myanmar krijgen van vrijwilligersorganisaties in Indonesië speelgoed. Foto: AFP

Myanmar heeft een vrijdag gevatte vluchtelingenboot met 727 mensen aan boord terug naar volle zee gestuurd. Zo wilden de mensen aan boord het zelf, berichtten de staatsmedia dinsdag. De Myanmarese marine zou volgens het persagentschap AFP de boot escorteren naar Bengalese wateren. Het gaat om mensen uit Bangladesh en mogelijk ook Rohingya, een in Myanmar vervolgde moslimminderheid.

‘Ze hebben het eiland Haigyi in de Irrawaddy-delta maandagmorgen verlaten’, zei een lokale verantwoordelijke aan AFP, na enkele dagen zonder informatie over de toestand van de opvang van de 608 mannen, 74 vrouwen en 45 kinderen op deze marinebasis in het zuiden van Myanmar. De boot werd begeleid naar een veilige omgeving, waar de identiteit van de opvarenden gecontroleerd zou worden. Op die manier haalde het land zich de kritiek op de hals dat het de lijdensweg van de vluchtelingen alleen maar verlengt.

Presidentieel woordvoerder Ye Htut bevestigde het nieuws. ‘De marine houdt zich ermee bezig, we beschikken niet over bijzonderheden”, zei hij. Wel wist hij te vertellen dat de aanwezigen op de boot voedsel en water gekregen hebben. De precieze locatie wilde hij niet meegeven, uit veiligheidsoverwegingen.

Wie eenmaal Myanmar verlaten heeft, wordt bij terugkeer als illegale immigrant behandeld. Daarom moet eerst de identiteit van de vluchtelingen gecontroleerd worden. De Myanmarese autoriteiten omschrijven de Rohingya als afkomstig van buurland Bangladesh, ook al wonen 1,1 miljoen van hen al generaties lang in Myanmar. Maar het staatsburgerschap wordt hen geweigerd.

Sinds 2012 zijn 153.000 mensen uit Bangladesh en Myanmar gevlucht, zei Chris Lewa van de hulporganisatie Arakan Project dinsdag in Bangkok. De meesten willen via Thailand in Maleisië geraken. Omdat Thailand in april de bendes mensensmokkelaars aanpakte, bleven vele boten op zee. Sinds begin mei zijn 1.800 mensen na een maandenlang verblijf op compleet overladen boten in Indonesië geland en 1.100 in Maleisië. In Myanmar kwamen er 2.400 weer aan land, deze 727 inbegrepen, zei Lewa.