‘Erkenning Luxemburg als belastingparadijs belangrijke stap in strijd tegen fraude’
Dirk Van der Maelen (SP.A) Foto: BELGA

Dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) Luxemburg zal toevoegen aan de lijst van belastingparadijzen is een goede zaak. Dat vindt althans SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen, die hier de voorbije maanden al herhaaldelijk op had aangedrongen. ‘Dit is een belangrijke stap vooruit in de strijd tegen fiscale fraude en misbruik via Luxemburg’, reageert hij dinsdagmiddag.

Van Overtveldt zal Luxemburg in een omzendbrief opnemen in de lijst van belastingparadijzen, zo schreef De Morgen dinsdagochtend. De brief zal eerstdaags worden verstuurd, en zal nogal wat gevolgen hebben. Concreet zullen alle Belgische vennootschappen financiële transacties vanaf 100.000 euro voortaan aan de Belgische fiscus moeten aangeven. En dat zijn er veel, want de tegenpartij moet zelfs niet effectief in Luxemburg gevestigd zijn. Het volstaat dat het geld op een Luxemburgse rekening wordt gestort.

Miserie

Fiscaal expert Michel Maus toonde zich eerder dinsdag ongerust over de plannen van Van Overtveldt, onder meer omdat hij ‘diplomatieke miserie’ vreest. Maar Van der Maelen is tevreden. ‘Het spreekt vanzelf dat niet alle betalingen aan Luxemburg fraude of misbruik uitmaken, maar we weten allemaal dat Luxemburgse vennootschappen een belangrijke rol spelen in vele fraude- en misbruikconstructies’, reageerde hij dinsdagmiddag. ‘De omzendbrief zal duidelijkheid scheppen voor de betrokken ondernemingen en voor de bevoegde ambtenaren van Financiën.’

Druk van Voka en het VBO

En die duidelijkheid is nodig, zeker na LuxLeaks, vindt Van der Maelen. ‘Meer dan ooit is er een duidelijke, transparante aanpak nodig van de geldstromen tussen ons land en Luxemburg. Ik kan dan ook niet anders dan blij zijn met het optreden van de minister en hem daarvoor feliciteren’, zei hij. Ongerust is Van der Maelen nu alleen nog over mogelijke druk van werkgeversorganisaties Voka en het VBO om de maatregel terug te schroeven. ‘Hopelijk zal de minister eraan weerstaan’, klonk het.