Jean-Marie Le Pen vecht schorsing aan voor rechtbank
Jean-Marie Le Pen in het Europees Parlement, waarin hij momenteel zetelt. Foto: EPA

Jean-Marie Le Pen, een van de oprichters van de Franse extreemrechtse partij Front National, gaat zijn schorsing uit de partij aanvechten voor de rechtbank. Dat meldt het Franse persagentschap AFP dinsdag.

Het was zijn eigen dochter, voorzitter Marine Le Pen, die hem op 4 mei uit het Front National had gezet. De omstreden uitspraken van de intussen 86-jarige politicus over de Holocaust en het Franse immigratiebeleid konden niet langer door de beugel, vond zowel zij als het voltallige partijbestuur. Jean-Marie Le Pen had onder meer de gaskamers ‘een detail van de Tweede Wereldoorlog’ genoemd, en de Franse premier Manuel Valls als een immigrant afgeschilderd.

Zwijgen opleggen

Een week na de schorsing uit de partij die hij in 1972 mee oprichtte, maakte hij al bekend zelf een eigen nieuwe politieke formatie te willen vormen . ‘Geen concurrent van het Front National’, zei hij toen. De formatie moet vooral de politieke lijn van de extreemrechtse partij herstellen zoals die decennialang werd gevolgd, klonk het, en ‘als valscherm’ dienen tegen ‘de huidige rampsituatie’.

Marine Le Pen vaart al een tijdje een meer gematigde koers met het Front National. Ze schat haar kansen bij de volgende presidentsverkiezingen in 2017 hoog in en probeert het imago van de partij daarom wat op te poetsen. Maar dat doet ze dik tegen de zin van haar vader.

Die zette na de aankondiging van de nieuwe politieke formatie dinsdag nog een stap verder, want hij gaat nu ook zijn ‘uitsluiting’ aanvechten voor de rechtbank van Nanterre. ‘Ik betwist mijn uitsluiting als lid van de partij en de intrekking van mijn erevoorzitterschap’, zei hij aan AFP. ‘Het lijkt erop dat de partij mij het zwijgen wil opleggen.’