Barcelona werd in 2013 door 7,57 miljoen toeristen bezocht, waarvan er meer dan zes miljoen uit het buitenland kwamen. In 2000 trok de stad nog 3,14 miljoen bezoekers. Ook bij de Belgen is de stad nog steeds één van de favoriete bestemmingen voor een citytrip. Die exponentiële groei moet volgens de nieuwe extreemlinkse burgemeester Ada Colau dringend aangepakt worden. 'Als we niet willen eindigen zoals Venetië, zullen we het toerisme op de één of andere manier moeten begrenzen.'
'We kunnen nog groeien, maar ik weet niet hoeveel nog', zegt Colau in de Spaanse krant El Pais. Ze wil alvast de komende zes maanden geen bouwaanvragen meer toestaan voor nieuwe hotels of toeristische appartementen. Nadien wil Colau bekijken in welke wijken nog meer plaats voor toeristen kan gecreëerd worden.
'We moeten het aantal hotels en toeristenappartementen aan banden leggen en met preventieve regelgeving komen, voor het uit de hand loopt, zoals in Ciutat Vella', aldus Colau nog, verwijzend naar de oude wijk die zeer populair is bij groepen jonge toeristen die op zoek zijn naar huurappartementen.
Naakte toeristen
Het is niet de eerste keer dat Colau zich kritisch toont voor het toeristische beleid in Barcelona. ‘Massatoerisme kan een stad doden’, waarschuwde ze vorig jaar in The Guardian al. Die houding leverde Colau veel stemmen op bij de regionale verkiezingen eind vorige maand.
Al in de zomer van vorig jaar kwamen bewoners de straat op om te betogen tegen de fratsen van buitenlandse toeristen. Druppel die de emmer deed overlopen waren toen enkele Italiaanse toeristen die naakt door de straten van Barcelona hadden gerend. Bij de Sagrada Família, de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad, werden toeristenbussen zelfs uitgejouwd.
Critici vragen zich wel af of Colau niet te veel de kaart van de bewoners kiest. Ze wijzen erop dat de economische waarde van de toeristen niet mag onderschat worden, en dat ze tijdens de crisis een belangrijke bron van inkomsten vormden.