Meer dan 600.000 euro voor kunstwerk Banksy

Het graffitikunstwerk ‘Silent majority’ van de Britse street-art-kunstenaar Banksy is maandag geveild voor 625.400 euro. Het werk meet 2,4 op 9,9 meter.

Banksy maakte ‘Silent Majority’, een aërosolschilderij op metaal, samen collega Inkie tijdens het muziekfestival van Glastonbury in 1998. Het werk prijkt op een bijna 10 meter lange trekker-oplegger. Het werk werd bij het Parijse veilinghuis Drouot aangeboden door de eigenaar van de vrachtwagen. Het werk dateert van lang voor Banksy zo bekend werd.

It’s better not to rely too much on silent majorities’, staat op het werk geschreven. ‘For silence is a fragile thing... one loud noise and it’s gone.’ (‘Het is beter om niet te rekenen op stille meerderheden, want stilte is een fragiel iets: één geluid en ze is weg.’) Het werk beeldt een groep mannen, schijnbaar soldaten, af die aankomen op een strand met een opblaasbootje met daarin een muziekinstallatie.

Identiteit noch uiterlijk van de in 1975 geboren kunstenaar zijn bekend. Hij staat onder meer bekend om enkele spectaculaire acties. Zo begaf hij zich begin dit jaar in het geheim naar de Gazastrook om er graffiti te maken die de deplorabele levensomstandigheden van de Palestijnse bevolking daar aanklaagt.