Stad Mechelen weert kasseien van kinderarbeid
Foto: Archiefbeeld Patrick Hattori
Aannemers die in de toekomst nog willen werken voor de stad Mechelen, moeten aantonen dat ze dat met ethisch verantwoorde materialen doen. Er komt een werkgroep om het aankoopbeleid van de stad in die zin bij te sturen.

Uit een onderzoek van De Standaard bleek dat heel wat van de kasseien in ons land afkomstig zijn uit het Indiase Budhpura, en dat ze daar worden gekapt door kinderen. “Toen die feiten bekend geraakten, hebben wij natuurlijk zelf het nodige nazicht laten doen. Bij ons werd dat type kasseien gelukkig in beperkte mate gebruikt”, zegt de Mechelse schepen van Openbare Werken Bart De Nijn (N-VA).

Ook op Colomaplein gebruikt

De schepen heeft weet van twee plaatsen waar kasseien uit India gebruikt zijn. 'Een gedeelte van het Colomaplein is ermee aangelegd en ook de Kruidtuin blijkbaar. Maar het gaat dus om beperkte hoeveelheden. Ik wil zeker naar niemand van mijn voorgangers een steen werpen. Wij gebruiken tegenwoordig meestal blauwgrijze stenen uit Portugal, en ik neem aan dat bedrijven daar de arbeids- en mensenrechten respecteren', stelt De Nijn.

Het stadsbestuur belooft alleszins werk te maken van een strenger aankoopbeleid. Aanleiding is een vraag van gemeenteraadslid Kerstin Hopf (N-VA) en van een voorstel van oppositiepartij SP.A. 'Wij vragen dat de naleving van alle arbeids- en mensenrechten zich niet enkel beperkt tot de opdrachtnemer, maar dat ze eveneens geldt voor zijn onderaannemers en toeleveranciers', legt fractieleidster Caroline Gennez uit.