Geld lenen levert België 1,8 miljoen euro op
Foto: Photo News

België heeft dinsdag 2,446 miljard euro geleend op korte termijn, opnieuw aan negatieve rentes. Dat betekent dat België het geleende bedrag niet volledig moet terugbetalen. Het levert de staatskas ruim 1,8 miljoen euro op.

Dat blijkt uit een mededeling van het Agentschap van de Schuld. Bij een negatieve rente moet een de overheid in plaats van een vergoeding te betalen, een deel van het geleend bedrag net niet terugstorten aan de partij die het geld heeft uitgeleend. Dat is voor de kortlopende leningen al enige tijd zo. De ontleners verkiezen het lage risico van een lening aan de Belgische staat boven een renteopbrengst.

Er werd 1,24 miljard euro opgehaald via de aanbesteding van schatkistcertificaten met een looptijd van drie maand. Dat gebeurde aan een negatieve rente van -0,203 procent. Dat is nog lager dan bij een vorige uitgifte. In de praktijk komt het erop neer dat de overheid ruim 600.000 euro minder dan het geleende bedrag moet terugbetalen.

Er werd 1,206 miljard euro opgehaald met de aanbesteding van schatkistcertificaten met een looptijd van zes maand. Dat gebeurde aan een negatieve rente van -0,2 procent, min of meer evenveel als bij een vorige uitgifte. Het voordeel hiervan loopt op tot ruim 1,2 miljoen euro.