Griekse premier heeft ‘realistisch voorstel’ overgemaakt
De Griekse premier Alexis Tsipras (rechts) met zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis. Foto: REUTERS

‘We hebben een realistisch plan voor Griekenland overgemaakt om uit de crisis te geraken’, zegt de Griekse premier Alexis Tsipras. Volgens hem bevat het plan ‘moeilijke toegevingen’.

De Griekse premier roept de Europese leiders op om het plan te aanvaarden. ‘De beslissing hangt nu af van de politieke leiders van Europa’, zei hij.

Over de inhoud maakte hij niets bekend. Bronnen dicht bij de onderhandelingen zeggen dat het laatste voorstel geen grote nieuwe toegevingen bevat over de hete hangijzers van de onderhandelingen, zoals de pensioenen en arbeidsmarkt.

Griekenland onderhandelt al maanden met zijn schuldeisers om een akkoord te bereiken over de voorwaarden voor de laatste reddingsboei van 7,2 miljard die afgesproken werd in het vorige hulppaket. Vrijdag moet het land 300 miljoen euro aan het IMF terugbetalen, terwijl er nog amper geld in de staatskas zit. Voor de hele maand juni moet Griekenland op zoek naar 1,6 miljard euro.

Toegevingen

Volgens de schuldeisers, de EU, het IMF en de ECB, doet Griekenland niet genoeg toegevingen. Maar die kritiek verwerpt Tsipras. ‘We hebben toegevingen gedaan, omdat een compromis toegevingen vereist. Ze zullen moeilijk zijn maar we hebben een realistisch plan overgemaakt om Griekenland uit de crisis te halen’, zegt hij.

De Griekse premier zegt dat het voorstel maandagnacht naar de EU en het IMF is gestuurd. Dat zou nog voor het topoverleg in Berlijn gebeurd zijn. Daar zaten de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, IMF-topvrouw Christine Lagarde en ECB-voorzitter Mario Draghi om de Griekse crisis te bespreken. Tsipras zelf was niet aanwezig.