Drinkt u ook uw eerste kop koffie meteen na het opstaan 's ochtends? Dat kan u beter niet doen. Op dat moment komt namelijk een grote hoeveelheid cortisol vrij in uw lichaam, een hormoon dat u mee alert houdt. Daardoor hebt u weinig aan de caffeïne in uw koffie.

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat er een grote hoeveelheid van de stof in ons lichaam vrijkomt bij acuut gevaar. Onze biologische klok zorgt er echter ook voor dat er 's ochtends meer cortisol aangemaakt wordt in ons lichaam, als een soort van natuurlijke wekker.

Als we op het moment van die piek, grof geschat tussen 8 en 9 uur 's ochtends, koffie drinken zijn we dus al van nature alert, en hebben we niet veel aan de oppeppende werking van de cafeïne. Bovendien worden we meer resistent voor de caffeïne. Beter is dan ook om uw kopje koffie tussen 9.30 uur en 11.30 uur te drinken.

Ook tussen 12 en 13 uur en tussen 17.30 en 18.30 uur gaat ons cortisolgehalte trouwens de hoogte in, dus ook dan kan u koffie best vermijden.