Zo’n 46.000 Turken stemden in België voor parlementsverkiezingen
Aanhangers van de partij van Erdogan AKP Foto: EPA

Welgeteld 46.427 Turken hebben in ons land deelgenomen aan de parlementsverkiezingen van vorige zondag. De stemming in Turkije is op 7 juni, maar Turken in het buitenland konden tot zondag stemmen in consulaten in hun land.

Het resultaat vernam Belga dinsdag bij Mustafa Kemalettin Eruygur, consul-generaal van Turkije in Antwerpen. ‘Dat is een deelname van meer dan 35 procent. Er leven zo’n 131.000 Turken in België’, aldus de consul-generaal. ‘Het is ook vier keer meer dan bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar.’

De Turken in België konden tussen 8 en 31 mei hun stem uitbrengen in de Turkse consulaten van Brussel en Antwerpen. In beide steden kwamen telkens zo’n 23.000 kiezers opdagen.

De Turkse minister van Buitenlandse zaken, Mevlüt Cavusoglu liet maandag op Twitter weten dat 1.031.526 buitenlandse Turken gestemd hebben, goed voor 35,98 procent in 54 landen.

Erdogan

Huidig president Recep Tayyip Erdogan was enkele weken geleden nog in ons land, waar hij ruim 15.000 aanhangers toesprak. De AKP is sinds haar oprichting in 2002 onafgebroken aan de macht. Haar grootste triomf boekte ze in 2011 toen ze net geen 50 procent behaalde. Verwacht wordt dat zijn partij ook nu de verkiezingen zal winnen. Ook de nieuwe Koerdische partij HDP dringt zich op. Als de partij de kiesdrempel haalt, zal Erdogan aan macht inboeten.

De stemming in Turkije zelf zal doorgaan op 7 juni.