Belgische wedstrijden verdacht van matchfixing
Het stadion van Bergen. Foto: belga

De anticorruptiecel van het Europees Parlement heeft een lijst vrijgegeven van voetbalwedstrijden die in het voorbije seizoen mogelijk vervalst zijn geweest. Er zitten wedstrijden bij uit onze tweede klasse.

Het gaat onder meer over de laatste twee wedstrijden die tweedeklasser RAEC Bergen speelde in tweede klasse, die tegen Dessel Sport (0-0) en die tegen Antwerp (1-0 voor Antwerp). Ook een oefenwedstrijd van KV Oostende tegen het Albanese Skenderbeu (4-0) zou vervalst zijn geweest. Hier gaat het om eenzijdige omkoping langs de kant van de Albanezen zelf - KVO blijft sowieso buiten schot.

In het seizoen 2014-2015 zouden meer dan 50 Europese wedstrijden verkocht zijn. 'We ontdekten dat er heel veel geld werd ingezet op wedstrijden in de eerste, tweede en derde afdeling van Europese competities. Dat is verdacht', aldus europarlementslid in de commissie consumentbescherming Marc Tarabella (PS). In België vallen er drie à vier wedstrijden die gespeeld werden in eerste en tweede klasse onder de noemer ‘verdacht’. Die term wordt gebruikt als er op een wedstrijd tien tot honderd keer meer wordt gewed dan normaal. Vooral in Azië zouden er enorme sommen geld zijn ingezet op die matchen.

500 miljard dollar

Voor de Belgische tweede klasse staat er per wedstrijd gemiddeld 10 miljoen euro aan gokgeld op het spel, in onze hoogste afdeling gaat het om 50 miljoen euro. In de Engelse Premier League lopen de bedragen zelfs op tot 1 miljard euro. Gedurende het jaar 2012 overschreed het zakencijfer van sportweddenschappen de kaap van 500 miljard dollar (457 miljard euro), waarvan volgens Europa 10% uit clandestiene milieus komt.

Niet alleen de grotere competities, maar ook in lagere afdelingen en zelfs de kleinere landen is er volgens het EP sprake van fraude. Zo worden wedstrijden in de Kroatische, Letse, Roemeens, Sloveense, Cypriotische en Oekraïense competities eveneens verdacht.

Er zal nu een klacht worden ingediend tegen de (Europese) wedstrijden waarop de zwaarste verdenkingen rusten.